Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca a prezentat saptamana trecuta o nota de informare in Guvern privind listarea a 10% din actiunile Hidroelectrica, procentul fiind redus de la 15%, cat se propusese initial, potrivit Agerpres. "Intentionam, in primul rand, sa facem listarea. Am facut o nota de informare in Guvern acum o saptamana cu intentia de schimbare", a afirmat ministrul Energiei, intrebat de presa care sunt intentiile Ministerului privind Hidroelectrica.

Toma PetcuFoto: Hotnews

Toma Petcu a adaugat ca este vorba despre o listare prin vanzarea de actiuni existente, amintind ca exista o hotarare de Guvern din 2014 pentru declansarea procedurii: "Am modificat procentul de la 15 la 10, dam o hotarare de Guvern in acest sens. Suntem intr-un ritm mai accelerat. Ne intereseaza aceasta listare din doua perspective. In primul rand, se pune pe piata aceasta companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar si ceilalti indici, in permanenta sa vedem cum evolueaza compania din punct de vedere financiar si pe piata."

El mai spune ca toti banii proveniti din aceasta listare vor ramane in companie: "Ne dorim ca suma obtinuta, din estimarile noastre este destul de substantiala, sa fie folosita pentru dezvoltarea companiei. Aceasta companie a fost restructurata (...) printr-o, sa spunem, o renuntare a unor investitii in zona de mentenanta, modernizare, retehnologizare. Acesti trei parametri sunt foarte importanti pentru ca, la ora actuala, Hidroelectrica are o capacitate totala de productie de 6.400 de megawati si, in realitate, nu poate sa produca mai mult de 3.000 - 3.500. Inseamna ca restul de capacitate nefolosita trebuie retehnologizata, modernizata si ea sa inceapa sa devina, sa produca si sa aduca un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv."

La inceputul lunii august, Toma Petcu a declarat ca autoritatile vor sa listeze 10% din Hidroelectrica intr-o prima faza, iar apoi inca 5%, dar pentru a se demara procesul sunt asteptate concluziile consortiului de listare.

"Vom adopta cat de curand o hotarare de Guvern prin care vom modifica un singur lucru: procentul de listare. Nu vom modifica metoda, se va modifica doar procentul de listare, in sensul ca de la 15%, cat doreste sa listeze statul roman, dorim doar 10%, pentru a vedea cum functioneaza in piata, cum se manifesta in piata Hidroelectrica ca si companie listata si sa avem posibilitatea la un moment ales de stat sa se listeze restul de 5%, pentru a maximiza banii care se iau din aceasta listare. Banii de pe listare vor intra in companie si ne dorim ca aceste sume sa fie folosite doar pe dezvoltare. Ne intereseaza sa vedem daca putem sa dezvoltam noi capacitati. Ne intereseaza dezvoltarea pe termen lung", spunea atunci Toma Petcu.