Constructorul Renault-Nissan va forma impreuna cu partenerul rus Avtovaz cel de-al treilea producator de automobile la nivel mondial, a declarat, joi, presedintele grupului franco-nipon, Carlos Ghosn. Acordul prin care Renault - Nissan va cumpara 25% din producatorul masinilor Lada va fi semnat saptamanile viitoare.

"In ziua in care grupul franco-nipon va semna cu Avtovaz, grupul Renault-Nissan-Avtovaz va deveni al treilea producator mondial de automobile", a spus Ghosn cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare Renault, la Paris.

Ghosn a estimat ca este posibla semnarea unui acord in urmatoarele saptamani.

Renault va achizitiona 25% din Avtovaz, producatorul masinilor Lada, devenind "singurul partener strategic", a precizat Ghosn, adaugand ca Renault se afla la ora actuala in faza de analiza aprofundata a registrelor contabile ale companiei ruse.

"In cadrul acordului pe care il negociem, Avtovaz a acceptat ca volumele sale de productie sa fie considerate ca apartinand grupului Renault", a explicat acesta.

Numarul de vehicule vandute de catre cei trei constructori, un pic sub 2,5 milioane pentru Renault anul trecut, 3,7 milioane pentru Nissan si 880.000 pentru Avtovaz, "depaseste sapte milioane de autoturisme, transformand uniunea celor trei in al treilea mare producator de automobile la nivel mondial", a adaugat Ghosn.

Primele doua grupuri la nivel mondial, General Motors si Toyota, au vandut peste noua milioane de vehicule fiecare in 2007.

Acordul cu Avtovaz va permite Renault sa joace un rol important in dezvoltarea pietei auto din Rusia, a spus Ghosn.

Avtovaz e cel mai mare producator rus de automobile, iar printre modele se numara Lada Priora, Kalina, Samara si Niva. Modelul VAZ 2101, lansat in 1970 pe baza lui Fiat 124 este masina cea mai des asociata cu marca Lada.

Cotidianul rus Kommersant cita surse care spuneau ca Renault va plati 1,3 miliarde dolari pentru partea din Avtovaz, insa nu au fost comunicate date oficiale. Avtovaz este detinuta in proportie de 75% de Rosoboronexport, organismul care reglementeaza exporturile de armament.