Comisia Europeana acuza companiile Gaz de France si E.ON ca au incheiat un acord secret pentru evitarea competitiei reciproce, potrivit Reuters. Comisarul UE pentru Competitie, Neelie Kroes, acuza cele doua companii de utilitati ca si-au folosit infrastructura din sector gazelor naturale pentru separarea pietelor, blocarea de noi intrari si mentinerea unor preturi ridicate.

Aceasta actiune reprezinta o intensificare a investigatiei inceputa in urma cu doi ani asupra unor livrari facute printr-o conducta comuna, MEGAL.

“Comisia Europeana confirma ca a trimis obiectii catre E.ON, E.ON Ruhrgas AG si Gaz de France, in legatura cu presupusul acord sau practica reciproca dintre cele doua companii de a nu intra in competitie pe cele doua piete locale de gaze naturale", potrivit unui comunicat al CE.

“Punctul de vedere preliminar al Comisiei este ca aceasta intelegere de impartire a pietelor incalca regulile Tratatului Comisiei Europene, ce interzic practicile restrictive si cartelurile”, se mai arata in comunicat.

Cazul CE se bazeaza pe mai multe inspectii efectuate in 2006 si se refera la gazoductul MEGAL detinut in comun de cele doua companii.

Conform CE, companiile au impartit gazul transportat prin conducta in asa fel incat sa evite concurenta, insa reprezentantii E.ON au declarat la randul loc ca aceasta situatie este veche si competitia exista de cativa ani.

Acuzatiile se refera la acorduri incheiate in 1975, ca parte a contractelor de constructie a gazoductului MEGAL, "in perioada de inceput a industriei gazelor naturale din Europa", au mai aratat acestia.

In comunicatul E.ON se mai arata ca acordurile au luat sfarsit in 2004, cand companiile au urmat deciziile CE in cazuri similare, care au implicat Gaz de France, Eni si Enel. "Compania noastra respinge noile acuzatii ale CE in ceea ce priveste intelegeri strategice in piata intre E.ON Ruhrgas si Gaz de France", mai arata reprezentantii E.ON.

La randul lor, reprezentantii Gaz de France au anuntat ca vor continua sa ofere Comisiei Europene toate informatiile care vor fi cerute in cursul acestei anchete.