IFC, organizatie membra a grupului Bancii Mondiale, a semnat cu compania austriaca de constructii Porr un acord de finantare in valoare de 35 milioane de euro pentru o serie de proiecte in mai multe tari din sud-estul Europei, inclusiv in Romania, se arata intr-un comunicat al institutiei. Facilitatea de creditare pe o perioada de pana la 10 ani, va da posibilitatea companiei sa dezvolte proiecte mici si mijlocii de dezvoltare a proprietatii si de management al reziduurilor in regiunea amintita.

Printre tarile mentionate in comunicatul IFC se numara Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Muntenegru, Serbia, Romania si Ucraina.

Potrivit IFC, pe parcursul ultimelor decenii, infrastructura comerciala si municipala din multe dintre aceste tari a suferit datorita investitiilor insuficiente, conflictelor armate si sanctiunilor economice. Prin urmare, acestea au nevoie de investitii in utilitati publice precum si in infrastructura pentru a isi sustine cresterea economica actuala.

“Infrastructura comerciala si municipala din Balcani este subdezvoltata si raman multe de facut pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Proiectele noastre vor adresa nevoia acuta de infrastructura de calitate, care va avantaja companiile locale, va stimula investitiile straine directe si va contribui la crearea de locuri de munca in regiune”, a declarat Shahbaz Mavaddat, directorul IFC pentru Europa de Sud si Asia Centrala.

IFC a alocat anul trecut 8,2 miliarde dolari si a mobilizat o suma suplimentara de 3,9 miliarde de dolari prin intermediul consortiilor si al finantarilor structurate pentru 299 de investitii din 69 de state in curs de dezvoltare. De asemenea, IFC a furnizat servicii de consultanta intr-un numar de 97 de tari.

Compania Porr AG a fost fondata in 869 si listata la Bursa de Valori din Viena. La data de 31 decembrie 2007, compania avea venituri in valoare de 2,2 miliarde de euro si peste 11.000 de angajati.