Sindicatul pilotilor din U.S. Airways acuza linia aeriana ca exercita presiuni asupra personalului navigant, dincolo de limita sigurantei, in incercarea de a economisi combustibil, anunta foxnews.com.

Capitanul James Ray, purtator de cuvant al U.S. Airline Pilots, sindicat care reuneste 5.200 de piloti, afirma ca opt piloti au depus plangeri in acest sens la Federal Aviation Administration.

Ray a explicat ca recenta criza a petrolului a determinat liniile aeriene sa caute modalitati de a reduce greutatea avioanelor, in conditiile in care, cu cat mai grea este o aeronava, cu atat mai mult combustibil consuma.

Sindicalistii acuza ca U.S. a cerut unui numar de opt piloti, care solicitasera combustibil suplimentar pentru echivalentul a 10 - 15 minute de zbor, sa urmeze sedinte de antrenament.

"Comandorii nu ar trebui sa fie intimidati atunci cand cer suplimentarea combustibilului. A reduce nivelul de combustibil sub nivelul de confort al pilotului nu este in regula", a spus Ray.

Purtatorul de cuvant al U.S. Airways a negat insa ca trimiterea celor opt piloti la sedinte de antrenament ar reprezenta o masura punitiva.

Companiile incearca sa reduca greutatea avioanelor

U.S. Airways a adoptat recent o serie de masuri pentru a reduce greutatea avioanelor, de la redesenarea carucioarelor folosite la transportul mancarii pana la inlocuirea geamurilor de sticla cu unele de plastic.

In prezent, costul combustibililor a depasit cheltuielile cu forta de munca, devenind cea mai mare cheltuiala din industria aeronautica.

Costul combustibilului pe pasager, pentru o cursa medie, ajuge la 299 de dolari.