Subsidiara romaneasca a grupului rus Lukoil a redus, marti, preturile la toate sortimentele de benzina cu 4 bani pe litru, iar la motorina cu pana la 5 bani, aceasta fiind cea de-a treia scadere de preturi operata in ultimele doua saptamani, dupa ce la inceputul lunii iulie le-a majorat cu pana la 12 bani pe litru, anunta Mediafax. Si Petrom a anuntat ca va ieftini, de joi, benzina cu 8 bani pe litru, iar motorina cu 7 bani pe litru, potrivit NewsIn.

Astfel, un litru de benzina ECO Premium 95 va costa de marti 3,97 lei, benzina Premium fara plumb 95 se va vinde cu 3,94 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ se va comercializa cu 4,27 lei/litru si benzinele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 vor costa 4,04 si respectiv 4,67 lei/litru.

Motorina Top Euro Diesel 4 va costa de marti 4,35 lei/litru, un litru de motorina OMV Sprint Diesel se va vinde cu 4,40 lei, Euro Diesel 4 va costa 4,27 lei/litru si motorina OMV Premium Diesel va costa 4,68 lei/litru.

Ultima modificare a preturilor carburantilor Petrom a avut loc la 21 iulie 2008, când compania a ieftinit benzinele cu 0,08 lei/litru si motorinele cu 0,06 lei/litru.

In ceea ce priveste Lukoil, preturile la motorina şi benzina comercializata in reteaua de distributie a companiei au fost majorate, la inceputul lunii iulie, cu 12 bani pe litru, respectiv 6 bani, ca urmare a cresterii cotatiei petrolului.

Cotatiile internationale ale barilului de petrol, care influenteaza preturile combustibililor, au crescut cu circa 50% fata de inceputul acestui an şi s-au dublat comparativ cu perioada similara din 2007, ajungand la 11 iulie la recordul istoric de peste 147 dolari pe baril. De la jumatatea lunii, pretul titeiului a scazut cu mai mult de 26 de dolari fata de nivelul record, marti petrolul fiind cotat la aproape 121 de dolari/baril, cel mai redus nivel de la jumatatea lunii mai.

Prima ieftinire a carburantilor a fost operata de Lukoil la 17 iulie, data la care preturile la unele sortimente au fost reduse cu pana la 3 bani pe litru.

Cea de-a doua diminuare a preturilor a avut loc la finele saptamanii trecute, cand benzina s-a ieftinit cu 12 bani pe litru, iar motorina cu pana la opt bani.

Incepand de marti, benzina COR Euroluk se comercializeaza cu 4 lei/litru, iar COR 95 Premium cu 4,02 lei. Benzina Super Euroluk s-a ieftinit tot cu 4 bani, de la 4,4 lei la 4,36 lei/litru.

In cazul motorinei, compania a aplicat o scadere de cinci bani la Euro Diesel, de la 4,43 lei pe litru la 4,38 lei, iar la Super Euro Diesel pretul a fost redus cu patru bani, la 4,65 lei. Totodata, Lukoil a redus şi preturile carburantilor in depozite cu 75 de lei pe tona.

Pentru GPL auto (gaz petrolier lichefiat), pretul a fost insa majorat cu 8 bani, de la 2,3 lei/litru la 2,38 lei, iar in depozite pretul a fost mentinut la 3.150 lei pe tona.

Saptamana trecuta, un alt mare operator de pe piata petroliera romaneasca, Rompetrol, a ieftinit de doua ori preturile carburantilor la un interval de numai o zi, in timp ce Petrom, cea mai mare companie de pe piata, a redus o singura data preturile carburantilor in decursul lunii iulie.

Lukoil, Petrom şi Rompetrol detin cele mai multe statii de distributie a carburantilor in Romania, cele trei companii acoperind peste 60% din piata.