Federatia Agrostar a cerut Ministerului Muncii si al Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50.000 de anagajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea din cauza crizei financiare, a declarat Stefan Niculae, presedintele Agrostar, citat de NewsIn. Acesta a mai precizat ca somajul tehnic va fi mentinut, cel mai probabil, pana in luna aprilie.

Stefan Niculae a spus ca somajul tehnic inseamna mentinerea angajatilor care vor fi platiti cu 75% din salariu, insa nu vor lucra pentru a nu produce pe stoc.

"Agrostar a depus la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Muncii o nota prin care cere trecerea in somaj tehnic a circa 50.000 de agricultori, dar cu siguranta numarul acestora va fi mai mare. Deja multe societati din agricultura se afla in incapacitatea de a-si continua activitatea, astfel estimez ca in curand 75% dintre angajatii afiliati Agrostar vor intra in somaj tehnic", a precizat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar.

Potrivit acestuia, ca prim efect al situatiei date, lucrarile de primavara vor fi mult intarziate. De asemenea, el a mai precizat ca, o mare parte din suprafata agricola a Romaniei nu va fi insamantata.

In ceea ce priveste solutiile necesare diminuarii impactului crizei asupra agriculturii autohtone, Niculae a indicat masuri sporite de finantare a sectorului. "Ministerul Agriculturii trebuie sa puna la punct masuri rapide de finatare a subventiilor in agricultura, printr-o politica de sprijin financiar revizuita", a adaugat presedintele Agrostar.

Acesta a mentionat ca lipsa unor astfel de masuri ar putea duce la o si mai mare dependenta de importuri de produse agroalimentare.