Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat luni ratingul 'A-', cu perspectiva 'stabila' al grupului austriac de petrol si gaze naturale OMV, argumentand decizia prin politica financiara prudenta a firmei, insa avertizeaza ca expunerea mare pe Romania este un motiv de ingrijorare, informeaza NewsIn.

Un element pozitiv, in opinia agentiei de rating, este angajamentul conducerii OMV de a reduce cheltuielile de capital in 2009.

Ratingurile reflecta, de asemenea, decizia managementului de a propune o reducere cu 20% a dividendului pentru 2009, pentru a mentine lichiditatile in contextul deteriorarii situatiei de pe piata petrolului si a gazelor naturale.

Conducerea OMV intentioneaza sa micsoreze considerabil si cheltuielile de capital pentru 2010, daca nu se imbunatatesc conditiile de pe piata, astfel incat sa mentina un profil solid de creditare.

Ratingul actual reflecta si profilul solid al afacerilor companiei, una de dimensiuni medii pe piata petroliera, integrata si cu o pozitie de lider in sectoarele de explorare, productie, rafinare si distributie din sud-estul si centrul Europei.

Ratingurile au de castigat si de importanta operatiunilor grupului pentru securitatea furnizarii de petrol si gaz in Austria si Romania, de cadrul favorabil pentru OMV din punct de vedere fiscal, de licentiere si de reglementare din aceste doua tari unde se desfasoara cele mai multe dintre activitati.

Cu toate acestea, expunerea mare a grupului la Romania - o tara cu un calificativ slab ('BB+', cu perspectiva 'negativa') si in care economia incetineste puternic, existand chiar "un risc semnificativ" de criza economica si financiara - reprezinta un motiv de ingrijorare pentru rating, avertizeaza analistii de la Fitch.

Compania romaneasca Petrom SA, detinuta in proportie de 51% de OMV, a generat circa 27% din castigurile grupului inainte de deducerea dobanzii, a impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA) si a reprezentat 61% din productia din 2008 a companiei.

Expunerea la Romania este partial contrabalansata de faptul ca OMV nu depinde de banii de la Petrom pentru a-si plati datoriile, iar lichiditatea generata de productia de petrol a Petrom este legata efectiv de pretul international al petrolului, denominat in dolari, mai arata Fitch.