Record de pret: Consortiul Vinci-Aktor va construi 58 de kilometri de autostrada pentru 1,5 miliarde de euro
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, sustine ca lucrarile de constructie vor incepe in 2010 si vor dura patru ani. "Astfel ca in 2014 sa putem circula pe autostrada", a afirmat Berceanu. Dupa expirarea contractului de concesiune, statul va avea posibilitatea sa prelungeasca perioada de administrare a autostrazii, sa organizeze o noua licitatie sau sa preia administrarea la compania de stat. Concesiunea presupune ca firmele sa construiasca autostrada din fonduri proprii, urmand ca de la data cand se preia amplasamentul, statul sa plateasca pe o perioada de 26 de ani 180 milioane de euro pe an.
Consortiul Vinci-Aktor va construi tronsonul de autostrada care se intinde pe 58 de kilometri, valoarea contractului fiind de 1,5 miliarde euro, a spus Berceanu. In contract, valoarea constructiei este de 21,18 milioane euro/km de autostrada. Insa, daca inmultim valoarea pe kilometru cu lungimea autostrazii, suma totala ajunge la 1,2 miliarde euro.
Raport BM: Romania practica preturi cu 40% mai mari decat media europeana
Sunt de departe cei mai scumpi kilometri de autostrada din Romania.
Tronsonul executat de Bechtel, Campia Turzii – Bors, costa 13,2 milioane euro/km, iar cel Cernavoda-Constanta va costa peste 7 milioane de euro/km. Mircea Geoana a declarat in februarie ca un raport al Bancii Mondiale arata ca statul roman plateste pentru autostrazi cu 40% mai mult decat media europeana. Raportul se referea strict la preturile practicate pentru autostrada construita de Bechtel si pentru Cernavoda-Constanta. Trebuie sa luam in considerare faptul ca aceste preturi sunt mult mai mici decat cele pentru Comarnic-Brasov. Prin comparatie, in Bulgaria, pretul unitar este de 4,22 milioane de euro/km, iar in Polonia de 5 milioane.
Pentru tronsonul Comarnic-Brasov, exproprierile nu vor reprezenta o problema, avand in vedere ca 80% din terenuri apartin companiilor de stat Romsilva si Apele Romane.
Asistenta tehnica pentru acordarea concesiunii a fost furnizata de consortiul Louis Berger, Credit Invest si Tuca Zbarcea si Asociatii, valoarea contractului fiind de 3,9 milioane euro.
Pentru folosirea autostrazii, va fi aplicata si o taxa, iar valoarea acesteia va fi calculata dupa formula 1,75 euro pe suta de kilometri.
Vinci Concession si Vinci Construction fac parte din Grupul Vinci si au realizat anul trecut venituri de 4,7 miliarde de euro, respectiv 15,7 miliarde de euro. Aktor este una dintre cele mai mari companii de constructii din Grecia, fiind membra a Grupului Ellaktor, cu o cifra de afaceri de peste 1,9 miliarde euro.
Trei consortii au depus oferte pentru atribuirea contractului de concesiune pentru lucrarile la autostrada Bucuresti-Brasov, tronsonul Comarnic- Brasov. Consortiile care au depus oferte sunt: Vinci Concession – Aktor Concession – Vinci Construction Grand Projets – Aktor, consortiul Astrada Concession, format din Strabag AG, Egis Projects, Eurovia Construct International, Housing & Construction Holding Co. Ltd, precum si consortiul Autostrada A3 Comarnic-Brasov, format din Bilfinger Berger-Porr.
Aktor, o firma cu reputatie proasta
Compania Aktor este destul de controversata, aceasta avand si alte afaceri in Romania. Este o firma mult criticata de presa din cauza intarzierilor la unele lucrari de constructie.
Chiar HotNews.ro a publicat in 2005 un articol cu titlul "Figuratiile Aktor" si in care se arata ca firma si-a dovedit neseriozitatea.
De exemplu, Suceava News arata ca Aktor nu si-a respectat angajamentele referitoare la termene in ceea ce priveste modernizarea Drumului National 17.
Monitorul de Suceava arata ca "Firma Aktor a finalizat modernizarea tronsonului Tihuţa – Iacobeni cu un an intarziere".
De asemenea, ziarul Obiectiv arata ca "Firma greceasca Aktor face reparatii de drumuri la Vatra Dornei fara a avea autorizatie pe linie de protectie a muncii".
Si NewsBucovina prezinta faptul ca "Firma grecească Aktor amendată de comisarii de mediu, la final de lucrare".
In articolul "Pazea! Vin grecii", Ziarul de Iasi incearca sa demonstreze cat de controversata este firma.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. A intrat în politică în 2018
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
A semnat Basescu ceva pentru autostrada asta?
Daca CFR face greaseala sa puna un tren o idee mai rapid pai raman astia cu autostrazile cu balarii si manelistii care vor sa-si afiseze masinile.
Beton, frate. Cu asemenea contracte sa tot traim bine...
Deci statul achita 4.68 miliarde in 26 ani. Ai inteles? Doamne fereste sa faca vreo 500 km tot asa ca baga statul in faliment.
M-am uitat pe net si in California, care are cam 10mii mile se cheltuie 1,2 miliarde pe an pentru intretinere.
Din taxa noastra, presupunand ca trec 40mii de masini pe un sens si tot atatea pe sensul celalalt, ies 30 milioane pe an. Pe astia ii ia partenerul public sau cel privat ?
De fapt nu vreau sa carcotesc, da doamne sa se faca
"Pentru folosirea autostrazii, va fi aplicata si o taxa, iar valoarea acesteia va fi calculata dupa formula 1,75 euro pe suta de kilometri."
ai prins ideea sau ai nevoie de sageti? :D
>> 180Mil Euro primiti in anul 26 (adica 2040) , la o rata anuala de 5% crestere (inflatie, dobanda..alege ce vrei), inseamna 50 de milioane ca valoare la sfarsitul anul 2014
- 53 in 2014 pentru cei din 2039 si tot asha.
>> Suma finala, actualizata la valoarea de la sf. lui 2014 este de: 2587 Mln E ~2,6 Bln Euro si de ~2,1Bln E valoarea de la sf. lui 2009
>> Asta inseamna: 36Mln.E/klm. autostrada > mai mult decat in contract (~21), ceea ce ar aduce un profit de 15Mln/km..DAR nu avem toate datele, asa ca e greu de calculat exact ce si cum!
Sa apucam sa o vedem si tot e ceva..
Numai bine!
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/pazea-vin-grecii~ni4tlp
http://www.monitorulsv.ro/Local/2009-04-06/Drumul-Suceava-Poiana-Stampei-iadul-soferilor-si-paradisul-firmelor-de-constructii
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/pazea-vin-grecii~ni4tlp
http://www.obiectivdesuceava.ro/index.php?page=articol&ids=7656
iar 180 milianone * 26 ani=4.680 miliarde euro!!
Deci platim 1.5 miliarde sau 4.7 miliarde??
Caci nu am priceput...
Ai facut un calcul de zici ca 2.1 mld e putin? Rezulta 36.2 milioane km. E chiar moca nu? :)
Arunca si tu un ochi la Croati ca sunt mai aproape si au autostrazile numai prin munti. Ai sa fii surprins sa constati ca la ei s-a construit cu mult sub jumatate de pret.
In plus exista si avantajul ca e un cost fix. La Autostrada Transilvania pretul initial a fost 2.3 miliarde si se va ajunge la final la un pret de 3 ori mai mare.
Si fiindca nu isi ia banii inainte, constructorul e mai motivat sa termine mai repede.
The total cost of the 157 kilometres of highways and dual carriage ways is estimated at €3,485 billion excluding VAT, according to SITA.
Adica undeva la 22 mil EUR/km
La contractul asta e de 4 ori mai mult (daca nu punem la calcul costuri ascunse ale constructiei), ci doar cei 180 mil/an timp de 26 de ani
eu mai multe probleme imi fac despre cat a luat firma " Tuca Zbarcea si Asociatii" ... LOL.. cati asociatzi?cat o primit fiecare si cat o donat la partid inapoie.. ;)
firme austriece sau nemtesti ne stateau in gat?
Yeh
PS: De ce un comentariu la fel de pozitiv al meu la adresa acestui contract nu a fost publicat????? Oare trebuie sa fie numai critici??
Un exemplu celebru in Africa si Orientul Mijlociu este Contransimex care a fost una din companiile cele mai mari construind infrastructuri de transport care depasesc de 2, 3 ori ceea ce se discuta la noi pe hartie.
Au fost sparti in bucati la inceputul anilor '90 si acum nu stiu daca au 50 de km de strada reparata.
Noi nu ne vindem tara si nici nu o dam pe gratis, doar o distrugem si ne batem joc de noi deoarece ii alegem pe aceiasi pcr-isti de vreo 19 ani.
sincer, facem cheta la nivel national si platim banii astia, dar exact la termenul de dare in folosinta! sa vedem ceva palpabil!
licitatie pentru atribuirea contractului de construire a ......
La o rata de dobanda de 5% in Euro (care cred ca este o ipoteza de lucru destul de buna), daca statul roman o sa plateasca 180 de milioane pentru 26 de ani incepand din 2014, valoarea actuala (in Euro de azi) a datoriei este de 2276 de milioane sau aproape 2.3 miliarde de Euro. Daca schimbam rata de dobanda pentru statul roman la 6%, valoarea actuala scade la 1996 milioane Euro, adica aproape 2 miliarde.
Spre rusinea mea, nu stiu care este ratingul de tara pentru Romania, ca sa pot calcula exact costul de finantare, dar cred ca pe acolo sta treaba, intre 5 si 6%.
Oricum, costul pe kilometru incluzand cheltuielile de finantare sunt intre 35 si 40 de milioane de Euro.
Nu stiu cine sunt baietii destepti si cu ochi albastrii care "apara" interesul national, dar costuri de 8 ori mai mari pe kilometru decat in Polonia sunt o rusine!!! Dar sa traim bine, caci tupeul, nesimtirea si jaful pe fata atat al nostru cat si al urmasilor nostrii este cheia succesului in Romania !!!
- rugam ziaristii sa analizeze inaintre de a intra in panica. Pe acest tronson de autostrada din 58 de km, 15 km sunt tuneluri duble. Asa ca termenii de comparatie cu media bulgara sau poloneza pe aceasta lucrare sunt o ineptie.
- pretul real platit de catre statul roman este de 1,98 mld EUR. Pentru cei care nu sunt in tema (si nu toti pot fi) calculele se fac pe prognoze financiare folosind asa numite rate de actualizare. Rata de actualizare pentru tarile de coeziune (Romania fiind o tara de coeziune) este de 5,5%.
Asta inseamna ca o suma fixa in 2009 de 180 mln EUR, anul viitor, in 2010 va reprezenta ca valoare 1800/1,055= adica 1706 mln EUR, cu 5,5% mai putin. Cei 5,5% reprezinta costuri medii estimate pe termen lung cu cheltuieli bancare, inflatie etc.
Este vorba aici nu de suma efectiv platita (care ramane de 180 mln EUR/an) ci de cat reprezinta acea suma ca valoare in anul cand se efectueaza plata.
Fiindca atat timp cat nu avem banii astia la saltea, imprumutul costa si, pe langa asta, avem si devalorizarea data de inflatie. Oricum, ideea este ca analizele BM si BERD ne duc undeva la un 5,5% valoarea medie anuala a ratei de actualizare.
Totodata, plata din partea statului se face timp de 26 de ani, incepand cu data predarii locatiei, adica 2014 si pana in 2039. Asadar, valorile se prezinta dupa cum urmeaza, in ordine:
180 mln (in fiecare an de plata, ca valoare actualizata):
2014 - 137.724.184
2015 - 130.544.250
2016 - 123.738.626
2017 - 117.287.797
2018 - 111.173.267
2019 - 105.377.504
2020 - 99.883.890
2021 - 94.676.673
2022 - 89.740.923
2023 - 85.062.486
2024 - 80.627.949
2025 - 76.424.596
2026 - 72.440.375
2027 - 68.663.863
2028 - 65.084.230
2029 - 61.691.213
2030 - 58.475.084
2031 - 55.426.620
2032 - 52.537.080
2033 - 49.798.180
2034 - 47.202.067
2035 - 44.741.295
2036 - 42.408.811
2037 - 40.197.925
2038 - 38.102.299
2039 - 36.115.923
TOTAL (valori 2014-2039): 1.985.147.109 EU
pana atunci insa, va rog sa imi explicati, de fapt sa ne explicati si nou de actualizarea se face prin scadere si nu prin adunare. dupa ce am citit primul paragraf din mesajul dumneavoastra am inceput sa inmultesc 180 ml EURO cu 1,055 si nu sa impart la 1,055. va rog sa ne explicati mai clar mecanismul, pentru ca eu am cumplita senzatie ca actualizarile se fac, de obicei, crescator, nu descrescator.
multumesc!
Fundamentul acelor procente de actualizare e destul de complicat si cu atat mai complicat in acest caz in care investitia e cu componenta "sociala" si nu se analizeaza practic raportul unui profit la un cost ci a unui beneficiu la un cost. Care beneficiu e greu de estimat. Practic, in actualizare nu se ia doar dobanda bancara sau alte costuri palpabile ci si o componenta "sociala". Daca noi nu dam banii aia in urmatorii 4 ani ci in urmatorii 30, avem posibilitatea de a-i folosi in acest interval in alte proiecte de interes public care sa atraga alte beneficii (deci scadem valoarea de plata efectiva cu aceste beneficii). Sau la un calcul mai palpabil ii putem investi in titluri de stat, la o dobanda garantata de X %, care sa ne actualizeze din nou in jos pretul.
Sper ca am reusit sa imi explic punctul de vedere.
Nemtii si olandezii nu stiu sa faca autostrazi? Amice, olandezii sunt poate cei mai tari din lume (retine, din lume) la constructii de drumuri. Olandezii au doua autostrazi construite pe mare, una de 50 si ceva de km si una si mai lunga. Ingeniozitatea olandezilor in constructii este celebra. Nemtii au cea mai lunga experienta in materie de autostrazi din Europa, fiind cred ca primii care au avut vreo autostrada dupa razboi. Si tu crezi ca nu se pricep?
Firma asta greceasca e o gluma proasta, si scumpa, si proasta.
Una din limitarile impuse de standardul german de constructie a autostrazilor este aceea de a nu avea, pe nici o portiune, fie ea de munte, un coeficient de crestere sau descrestere a altitudinii mai mare de 8%. Au stabilit ca daca vor construi autostrazile asa, autovehiculele care vor rula pe ele vor avea un consum de combustibil optimizat.
Toate bune!
http://www.gandul.info/actualitatea/facuta-cu-aceeasi-firma-autostrada-legala-a-lui-berceanu-e-mai-scumpa-decat-cea-ilegala-a-lui-mitrea.html?3927;4359448
Ala e contract real de concesiune public-privat, in care investitia firmei e recuperata din operarea de catre ea.
Daca statul plateste constructorului o suma fixa anual, nu inseamna nimic altceva decat ca firma a imprumutat statul roman pentru constructia respectiva. Adica, NU ESTE NICI UN PARTENERIAT PUBLIC PRIVAT AICI!
Inca una dintre minciunile unor indivizi care cred ca Romania e un SRL pe care il au in administrare cand ajung la putere.
http://www.gandul.info/puterea-gandului/ilegal-era-mai-ieftin-si-acum-aveam-autostrada.html?4237;4361275
Spre exemplu autostrada Saarbrücken-Paris aduce aproape 1 miliard Euro anual (in ambele sensuri) din plata taxelor de folosinta. De la granita germana la Paris costa vreo 60 Euro. In ambele sensuri trec zilnic cam 42.000 de autovehicole. Simplu de socotit : 42000x365x120. Distanta este de cca. 375 Km. Este de presupus ca si romanii vor fi apti de a plati 120 Euro de la Bucuresti la Cluj ? In 10 ani poate ? Nu stiu sa raspund.
Deci daca in AMBELE sensuri trec pe zi 42.000 de masini, de ce ai pus 42.000 x 365 x 120?
De ce 120EUR daca nr total de masini e pentru ambele sensuri?
Cred ca mai corect era 42.000 x 365 x 60 ........
Uite asa se umfla nota de plata si la romani :)
Hai noroc!
Taissy: Taxa: 12.60 EUR
Dormans: Taxa: 3.80 EUR
Montreuil-aux-Lions: Taxa: 3.50 EUR
Coutevroult: Taxa: 1.90 EUR
Dupa umila mea parere asta face vreo 25,70EUR.
Cu 60 EUR/390km ar fi intr-adevar un record...
Insa sa lasam realitatea de-o parte, chiar si la 7ct/km romanii vor infunda drumurile judetene, exact cum s-a intamplat in Ungaria, unde M1 Nickelsdorf-Budapesta costa vreo 11EUR si ungurii navetisti s-au mutat rapid pe N1, sau poate se va intampla ca in Germania, unde soferii de camioane "prefera" drumurile judetene oriunde este posibil, de oarece autostrada pentru camioane se taxeaza cu 0.14-0.28EUR/km.Si ca tot veni vorba:sunt curios ce meciuri vor avea loc in momentul in care se va intentiona instalarea de sisteme de taxare automata :)
sub conducerea unor sefi destepti, fiecare srl, af, sa, primarie, =ce..., respectivul sector creste, nu taie din salarii sau cumpara mai scump decat piata.
ca cetatean al acestei tari, vreau unitate , bune intentii, mai putine orgolii si interese personale din partea politicienilor fata de cetateni , fiindca sunt de parere ca a venit timpul sa respire oxigen si cei care nu au fost niciodata sustinuti politic.
Daca contractul este securizat cu termene fixe, preturi fixe si penalitati, atunci este ok. Pana acum aceste contracte au fost facute in asa fel incat am fost la bunul plac al constructorilor. In mod normal semnatarii acestor contracte ar trebui sa plateasca cu capul si cu averea personala.
E o difetenta ENORMA!!!!
Autostrada necesita cam 6 straturi:
1. pamant compactat
2. pietris compactat
3. beton 50-80 cm inaltime
4. straturi izolatoare pentru protajarea impotriva umiditatii
5. beton usor
6. calea de rulare din bitum
(specialistii stiu mai bine)
pe langa aceste costuri mai sunt necesare si OBLIGATORII lucrarile de amenajare teren, construire poduri, viaducte, tuneluri, canale de deversare a apei pluviale, etc.
Care este legatura cu o casa?
Si mie mi se par mari costurile anuntate, dar vorbim de valoarea neta actualizata a investitiei pe un orizont de zimp de cateva zeci de ani!
Cat s-a devalorizat leul romanesc in ultimii 20 ani? Cu 100.000 lei iti cumparai o casa in 1988, dar in 2008 iti cumparai maxim 2 pachete de tigari.
E adevarat ca e foarte scumpa autostrada, dar sa compari mp de autostrada cu mp de locuinta e... de rasul curcilor!
Vad ca dupa politica si fotbal, tot romanul se pricepe si la constructii.
Comparatiile cred ca trebuie facute pornind de la km de autostrada din alte tari din lume cu conditii de relief asemanatoare la care adaugam 20-30% (spagile de rigoare in + fata de acele tari) si vedem ca tot mai avem muuuult pana la pretul km de autostrada autohton... Si atunci, unde e diferenta?
Sunt un fost salariat al CFR (1991 - 2001) care a avut oportunitatea sa lucreze dupa aceea in strainatate la angajatori care activeaza fie ca 'Design and Built Contractor' sau 'International Consultancy' in Europa si Asia.
Sunt in totalitate de acord cu declaratia dvs. in care specificati caci daca consortiul Franco - grec (Vinci -Ak) concesioneaza constructia autostrazii respectiv procura fondul de investitii initial de 22 miliarde Euro si exploateaza investitia pe durata de 30 ani (recuperarea investitiilor) atuci respectiv este interesat pentru optimizarea investitiilor - respectiv pret minimal de constructie, ultimele/cele mai eficiente technologii.
In strainatate, inainte de demarearea lucrarilor de constructie (Design and Build Contract) se parcurge un stagiu de lucrari fesabilitate / contract care are 3 stagii de dezvoltare, fiecare cu durata de aproximativ 6 luni:
* Requirement / Cerinte de Proiect.
* Option selection / identificarea optiunilor technologice disponibile si selectarea celei mai avantajoase.
* Single Option Development / dezvoltarea optiunii selectate pina se ajunge la un nivel de informatie pe care se poate construi raspunsul la licitatie cu o aproximatie a costului +/- 20% raportat la costul final.
Dar sunt si anumite firme straine care nu isi fac corect treaba si furnizeaza solutii gresite cu costuri mari de investitie si capabilitate redusa de recuperare a investitiilor initiale.
Ca exemplu putem sa consideram de exemplu CTRL Project (Linia de mare viteza intre Londra si Paris). S-au vehiculat prin presa caci constructia tunelului de 60 Km intre Dover si Calais a costat 12 miliarde de lire - ceea ce a condus la intrarea in faliment de 2 ori a operatorului Eurostar.
Membrii consortiului 'Project Management & Consultancy' au fost: Bechtel, Halcrow si Systra.
Sunt multe proiecte de acest sens (nu pot da lamuriri detailate) dar recent o alta firma americana, Parsons Brickenhoff (si ea a participat la
Cu toate ca nu cred ca se va schimba nimica, sper ca acest semn sa le dea de gandit putin acelora care se cred presus de toate si ignora in continuare legea...