Fitch Ratings a confirmat ratingurile KazMunaiGaz pentru datoriile pe termen lung in valuta si pe cele in moneda locala, la "BBB-", respectiv "BBB", cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Calificativul pentru datoriile negarantate a fost mentinut la "BBB-", iar cel pentru datoriile pe termen scurt in valuta la "F3".

Conform metodologiei Fitch, ratingurile KazMunaiGaz sunt aliniate cu ratingul suveran al Kazahstanului ('BBB-'/'BBB'/'F3'/Perspectiva Negativa), ca urmare a legaturilor puternice dintre grupul petrolier si statul kazah. Aceasata legatura se datoreaza importantei sectorului petrolier si de gaze naturale pentru economia kazaha si de faptul ca grupul reprezinta interesele statului in acest sector.

"Grupul beneficiaza si de un mediu operational favorabil (precum dreptul de preemtiune garantat de guvern pentru achizitia activelor din acest sector scoase la vanzare de statul kazah si posibilitatea de a achizitiona 50% din toate proiectele marine noi), si de sprijinul guvernului in negocierile cu partenerii in privinta proprietatii si structurii de finantare", se arata in comunicat.

Ratingurile mai reflecta reflecta si operatiunile diversificate ale grupului, cu acces la toata infrastructura nationala de transport a petrolului si gazelor.

Cu toate acestea KazMunaiGaz inca opereaza la o scara relativ mai redusa fata de companiile concurente din Rusia si alte state, desi acest fapt este compensat partial de rata ridicata de inlocuire a rezervelor.