Peste 2700 de reclamatii pe segmentul asigurarilor auto, din care peste 1900 pe segmentul RCA, au fost inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in crestere cu 26% fata de ultimul trimestru al anului trecut, a anuntat joi Constantin Buzoianu, vicepresedinte al acestei autoritati. Autoritatea pune aceasta crestere atat pe seama unor masuri de simplificare a modalitatii prin care asiguratii pot face sesizarile, dar si pe disfunctionalitati de protocolare a unor cauze de daune RCA solutionate prin constat amiabil si neintelegeri intre asiguratori si service-uri.

"Apreciez ca acesta crestere a numarului de reclamatii se datoreaza atat masurilor luate de CSA pentru crearea si simplificarea modalitatilor prin care asiguratii / pagubitii pot sesiza aspectele care i-au nemultumit in relatia cu asiguratorii, dar care din pacate scot in evidenta o serie de disfunctionalitati in ce priveste protocolarea unor cazuri de daune RCA solutionate prin constatul amiabil, precum si intre asiguratori si service-uri", a mai precizat Constantin Buzoianu.

Anul trecut, s-a inregistrat un numar total de 6236 de reclamatii, fata de 1980 in 2008, iar dintre acestea 87,8% se refereau la asigurarile auto. Pe segmentul RCA, in 2009, s-au inregistrat un numar de 3.977 reclamatii, reprezentand aproximativ 0,07% din numarul contractelor incheiate.

  • CSA vrea noi modificari la normele RCA incepand cu 1 iunie 2010

De asemenea, Buzoianu a mai precizat ca autoritatea a demarat in aceasta perioada si o serie de consultari cu piata de asigurari in vederea stabilirii unor noi solutii pentru imbunatatirea activitatii de asigurare si in mod special in ceea ce priveste asigurarile RCA. In acest sens au fost luate in discutie o serie de propuneri privind modificarea Normelor privind asigurarea RCA cu referire la:

  • Modul de stabilire al tarifelor de prima;
  • Imbunatatirea modului de solutionare al regreselor administrative intre societati;
  • Imbunatatirea modului de gestionare a activitatii de daune si altele.

"Ne propunem ca modificarile ce vor fi aduse Normelor RCA sa fie puse in aplicare incepand cu data de 01 iunie 2010", a mai spus vicepresedintele CSA.

Cele mai recente modificari ale normelor RCA au fost aduse in luna februarie din acest an, pe fondul protestelor organizate de dealeri si service-uri auto din tara care au acuzat intarzierea platilor din partea asiguratorilor pentru decontarea reparatiilor auto pe baza politelor RCA. Atat oficialii CSA cat si ai asiguratorilor au precizat ca acesta este un conflict comercial care nu intra in atributiile de reglementare al CSA.

Totusi, Comisia a adoptat si modificari la legislatia RCA. Printre modificari se numara faptul ca pagubitul are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia. De cealalta parte, asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.

Pana la aceste modificari legislative, in situatiile similare, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate.