Ministerul Turismului a acordat pe 31 mai 2010 un contract in valoare de peste 180.000 de euro firmei Perfect Tour, pentru servicii de organizare de vizite educationale in tara pentru reprezentanti ai mass-media sau ONG-uri din turism, a scris joi HotNews.ro, iar revista Kamikaze a dezvaluit ca actionarii firmei Perfect Tour sunt rude de sange cu Marius Crivtonencu, consilier in minister. Drept reactie, ministerul Turismului a precizat vineri ca acuzele ca licitatia ar fi fost influentata sunt nefondate in conditiile in care Marius Crivtonencu ar fi fost demis pe 28 iunie 2010, acordarea contractului nu a primit contestatii, iar afaceri cu Perfect Tour au mai fost facute si cand Crivtonencu nu era consilier in minister.

HotNews.ro a informat joi ca Ministerul Dezvoltarii (MDRT) va aloca fonduri publice de peste 180.000 euro (inclusiv TVA) firmei Perfect Tour pentru organizarea de vizite educationale si de informare in Romania, dupa ce compania a castigat o licitatie in acest sens organizata de minister, potrivit unui anunt postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Mai mult, revista Kamikaze a adus noi informatii prin care preciza ca firma Perfect Tour are drept actionari pe Corina Pacuraru si Damian Crivtonencu care ar fi sora si tatal lui Marius Sorin Crivtonencu, consilier la cabinetul pedelistului Ioan Andreica, secretar de stat al MDRT.

Revista a relatat de asemenea si despre alte afaceri cu Ministerul Dezvoltarii ale firmei Perfect Tour.

  • Cum explica Ministerul Turismului ca licitatia nu a fost in nici un fel influentata

In replica, ministerul condus de Elena Udrea a venit cu explicatii prin care sa demonstreze ca "orice speculatii pe tema faptului ca Marius Crivtonencu ar fi putut sa influenteze, in folosul familiei, procedurile de achizitie publica pentru organizarea de vizite educationale si de informare sunt nefondate si rauvoitoare".

In primul rand, MDRT mentioneaza ca "la solicitarea ministrului dezvoltarii regionale si turismului, Marius Crivtonencu si-a depus demisia din functia de consilier al secretarului de stat Ioan Andreica din data de 28.06.2010". Amintim faptul ca atribuirea contractului s-a facut pe 31 mai 2010.

In al doilea rand, ministerul aminsteste ca Perfect Tour "este una dintre cele mai mari agentii de turism din tara, avand contracte cu numeroase institutii ale statului. La procedura de achizitie din 2010 au depus oferte 3 firme, criteriul de atribuire a fost cel mai mic pret iar atribuirea contractului nu a fost contestata".

In cele din urma, reprezentantii institutiei mai spun ca "ministerul Turismului si firma Perfect Tour au mai avut acest gen de colaborare si in anii anteriori, cand dl. Marius Crivtonencu nu era consilier al unui demnitar al ministerului".

  • UPDATE: Firma Perfect Tour a intrat in procedura de insolventa in aprilie 2010

Un lucru neexplicat insa de ministerul Turismului este faptul ca firma Perfect Tour se afla in insolventa, lucru semnalat vineri de unul din cititorii HotNews.ro. Intr-adevar, datele de la Tribunalul Bucuresti arata ca pe 20 aprilie 2010 instanta a decis sa deschida procedura insolventei impotriva firmei Perfect Tour, in urma unei actiuni initiate de firma Bob Development SRL, care a acuzat neplata unor datorii.

In decizia instantei se mentioneaza:

"In temeiul art. 47 din lege ridica debitorului (n.r Perfect Tour) dreptul de administrare - constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea. Da dispozitie tuturor bancilor la care debitoarea are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al judecatorului sindic sau al administratorului judiciar, obligatia de instiintare a bancilor revenindu-i administratorului judiciar".

Despre acest subiect, Financiarul.ro scrie vineri:

"Desi sentinta a fost pronuntata pe data de 20 aprilie 2010, comunicarea a fost emisa pe 16 iunie 2010, iar publicarea in Buletinul Procedurilor de Insolventa s-a realizat pe 21 iunie 2010, exact data la care expira termenul de inscriere la masa credala! (astfel incat creditorii sa nu mai dispuna de timpul necesar pentru a se inscrie ca sa-si recupereze banii). (...)

Pe 25 iunie 2010, "Perfect Tour" a facut recurs, iar primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 11 octombrie 2010. Dupa cum ne-a explicat doamna Elena Diaconu, expert in proceduri de insolventa si lichidare, 'in perioada pana la judecarea recursului, procedura insolventei nu se suspenda, iar creditorii trebuie sa se inscrie la masa credala in termenul stabilit de instanta'", se mentioneaza in Financiarul.

Pe de alta parte, Wall-Street.ro informa in luna mai din acest an ca insolventa agentiei de turism Perfect Tour a fost suspendata provizoriu, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

  • UPDATE 2 Ministerul Turismului: In documentele depuse la licitatie de Perfect Tour, pe 6 mai 2010, nu se mentiona ca firma a intrat in insolventa

Oficialii MDRT au revenit vineri si cu precizari legate de starea de insolventa a Perfect Tour, precizand ca la momentul desfasurarii licitatiei, in documentele de calificare depuse de aceasta firma nu figurau date despre acest fapt.

"Conform punctului 10 din Certificatul constatator nr.217567/06.05.2010 depus de firma PERFECT TOUR SRL ca document de calificare la procedura de achizitie publica de servicii turistice necesare organizarii vizitelor educationale si de informare a reprezentantilor mass-media, tour-operatorilor si a altor creatori de opinie, se constata ca, la data la care s-a desfasurat procedura de achizitie publica, "in datele la zi ale firmei nu figureaza mentiuni referitoare la condamnari ale comerciantului pentru fapte penale, punerea sub stare de interdictie, instituirea curatelei, declararea starii de insolventa sau faliment, conform art. 21 din Legea nr.26/1990, nu se afla in fuziune sau divizare, proces de dizolvare sau lichidare (conform Legii nr.31/1990, republicata), reorganizare judiciara sau faliment (conform Legii nr.85./2006, republicata)", potrivit oficialilor MDRT.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Perfect Tour nu au oferit pana in acest moment nici un comentariu fata de aceste aspecte.