Grupul kazah KazMunaiGaz (KMG) intentioneaza sa ajunga pana la sfarsitul anului la o intelegere cu statul roman in privinta datoriei Rompetrol Group, a declarat joi directorul general al KMG, Kairgeldi Kabildin, relateaza Bloomberg, citata de Mediafax.

KazMunaiGaz a decis la finele lunii septembrie conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat. Astfel, statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a unor obligatiuni pe care compania, controlata de KazMunaiGaz, nu le-a rascumparat pana la termenul limita.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

The Rompetrol Group avea de rambursat pana la sfarsitul lunii septembrie, 516 milioane de euro (670 milioane de dolari) in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003. Compania a rascumparat, in august, o parte din obligatiuni, in suma de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 de milioane de euro.