Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

CCR: Taxa de poluare este constitutionala

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca taxa de poluare este constitutionala. Judecatorii Curtii au luat in considerare faptul ca ordonanta de urgenta a suferit modificari care sunt in acord cu cerintele Uniunii Europene. Decizia urmeaza a fi motivata si publicata in Monitorul Oficial. In luna aprilie, o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene indica faptul ca in multe cazuri taxa este prea mare si astfel descurajeaza importul in Romania al unor vehicule aduse din alte state europene. Ministerul mediului a anuntat in repetate randuri ca ordonanta la care facea referire Curtea de Justitie a fost modificata in decembrie 2010 cu asistenta oficialilor europeni. Disputele au inceput in 2008, cand un sibian a cumparat din Germania un Mercedes de 11 ani vechime pe care a dat 6.600 euro si pentru care a platit in tara 2.000 de euro pentru a-l inmatricula. Romanul a introdus o actiune la Tribunalul Sibiu, solicitand sa i se restituie valoarea taxei achitate. El a sustinut ca taxa in cauza discrimineaza vehiculele de ocazie importate din alte state membre, in conditiile in care, in cazul vehiculelor importate, taxa va fi integral aplicata cu ocazia primei inmatriculari in Romania, in timp ce, pentru cele care fusesera inmatriculate in Romania anterior introducerii taxei, aceasta nu va fi, in realitate, perceputa.

Ministrul Valerian Vreme, dupa intilnirea cu oficialii OTE si Deutsche Telekom: "In acest moment nu e absolut nici o oferta. Raspunsul final va veni spre sfirsitul saptaminii viitoare"

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat la finalul discutiilor cu oficialii OTE si Deutsche Telekom, ca acestia nu au facut nici o oferta financiara pentru pachetul de 46% din actiunile Romtelecom detinute de stat. "Nu s-a discutat absolut nici o suma. In acest moment nu exista absolut nici o oferta", a spus acesta. Ministrul precizat ca oficialilor OTE si Deutsche Telekom li s-au prezentat "clarificari" privind piata de telecomunicatii din Romania si pozitia Romtelecom, care vor fi analizate. Potrivit ministrului, raspunsul final din partea acestora este asteptat spre sfarsitul saptamanii viitoare. Statul roman a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens.

Metrorex vrea sa extinda Magistrala 4 cu doua statii, pana la lacul Straulesti, pentru 300 mil. euro

Metrorex, operatorul retelei de metrou din Bucuresti, vrea sa extinda Magistrala 4 cu doua statii, pana in zona lacului Straulesti. Aici va fi construit un nod terminal cu o parcare, un dispecerat si o autogara, investitia fiind estimata la 1,22 de miliarde lei, inclusiv TVA, potrivit Mediafax. Investitia se va derula pe o perioada de 4 ani si va fi finantata printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, bugetul de stat si surse proprii ale Metrorex. In prezent, Magistrala 4 de metrou are patru statii, iar in luna iulie vor fi puse in functiune alte doua (Pajura si Parc Bazilescu). Capacitatea de transport a tronsonului va fi de 50.000 de persoane pe ora pe fiecare sens, iar Magistrala 4 va avea o lungime totala de 7,8 kilometri si opt statii. Reteaua de metrou din Bucuresti are o lungime de 67 de kilmetri, patru magistrale si 49 de statii.

Turn de 25 de etaje langa Hala Ford, pe Calea Floreasca

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, la sfarsitul lunii aprilie, construirea a patru turnuri, pe Calea Floreasca, langa hala Ford, monument istoric. Cea mai inalta cladire va avea 25 de etaje, urmata de o cladire de 20 de etaje si doua de 15. Hala Ford va fi restaurata, iar in interiorul ei va functiona un centru comercial cu dotari publice. Turnul de 25 de etaje va adaposti birouri, iar celelalte trei cladiri, locuinte. Proiectul a primit si avizul Ministerului Culturii pentru ca se afla in zona de protectie a Halei Ford, monument istoric.​