Presedintele Asociatiei Organizatia Profesionala pe Filiera Tutun din Romania, Petru Bota, afirma ca pretul de achizitie al tutunului ar trebui sa creasca cu 25 la suta, pentru ca altfel producatorii nu vor putea rezista pe piata, intrucat au aparut noi cheltuieli.

Petru Bota, a declarat, luni, presei ca procesatorii cu care se poarta in prezent negocieri au oferit un pret de achizitie al tutunului cu doar 10 la suta mai mare decat anul trecut, dar este nevoie de o crestere de 25 la suta fata de anul trecut, in caz contrar suprafata cultivata putand sa se reduca la jumatate, scrie Mediafax.

El a explicat ca producatorii nu vor putea rezista pe piata, cei mai multi spunand ca vor fi nevoiti sa renunte la culturi, in conditiile in care, pe langa impozitul pe profit de doi la suta, introdus anii trecuti, in prezent, cultivatorii platesc si CAS de 5,5 la suta din 2012, iar din luna februarie va intra in vigoare si taxa forfetara.

"Producatorii si-au exprimat disponibilitatea de a creste suprafetele cultivate cu tutun, dar cu acest pret nu vom putea continua. Am stabilit un plan de activitate pentru 2013 in care prevedem o crestere a suprafetei, dar numai daca vom obtine o crestere a pretului de achizitie cu 25 la suta. Daca nu, suprafata se va reduce cu 50 la suta. Am avut o sedinta sambata si cei mai multi si-au exprimat dorinta de a nu mai cultiva, pentru ca nu e rentabil", a afirmat Bota.