Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede ca pe eticheta laptelui proaspat pentru consum sau a produselor lactate sa fie indicat procentul de lapte praf pe care acesta il contine, nerespectarea acestei obligativitati fiind sanctionata cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei, potrivit Mediafax.

"Laptele proasptat pentru consum, precum si produsele lactate, destinate comercializarii, care contin lapte praf, trebuie sa prevada pe eticheta, in mod obligatoriu, avertizarea cuprinsa in sintagma 'Contine lapte praf in proportie de _%'", arata proiectul de lege aprobat de plenul Senatului cu 50 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si 4 abtineri.

Proiectul de lege prevede ca nerespectarea obligativitatii de a inscrie pe eticheta laptelui proaspat pentru consum sau a poduselor lactate a proportiei de lapte praf continuta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.

Potrivit actului normativ, constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se va face de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veternnara pentru Siguranta Alimentelor.

Initiatorii proiectului de lege arata in expunerea de motive ca "(...) populatia, in general, este pacalita prin utilizarea denumirii de lapte de vaca, sau lapte autentic".

In majoritatea cazurilor, lapte proaspat pentru consum este un amestec cu lapte praf a carui valoare nutritionala este "foarte scazuta", arata expunerea de motive.

Proiectul de lege depus de cinci deputati PSD si aprobat, luni, de Senat, prima camera sesizata, va ajunge pentru dezbatere si aprobare la Camera Deputatilor.