Serviciile financiare, prea scumpe pentru 50% dintre potentialii clienti ai Caselor de Ajutor Reciproc (studiu al Institutului de Economie Sociala). UE le vine in ajutor, printr-o Directiva care prevede accesul tuturor la conturi bancare la vedere.

Imprumuturile la CAR, inca singura sansa pentru cei cu venituri miciFoto: MorgueFile.com

Rezultatele cercetarii ¬Accesul la servicii financiare si indatorare¬, realizata de Institutul de Economie Sociala, releva faptul ca obtinerea unui imprumut de 1500 de lei pentru o urgenta este aproape imposibil pentru multi dintre respondenti. Aproximativ jumatate dintre acestia spun ca nu ar putea face rost de acesti bani, daca ar fi necesar.

Alte rezultate din studiu:

Serviciile financiare sunt utilizate intr-un procent scazut, in Romania

31.8% dintre repondenti nu utilizeaza niciun serviciu al unei institutii financiare bancare sau non-bancare, mult sub media europeana.

La nivelul UE, spre comparatie, 95 % dintre persoanele din mediul urban au cont la o institutie financiara, media nationala in Romania fiind de aproximativ 60%. Aproape 6% utilizeaza exclusiv serviciile CAR. Principalele motive pentru care serviciile financiare nu sunt utilizate sunt: insuficienta resurselor financiare si costurile ridicate ale acestora. Neincrederea in institutiile financiare este si ea printre factorii importanti.

Majoritatea respondentilor studiului sunt salariati intre 26-65 de ani, cu venituri intre 750 si 1700 de lei. Aproximativ 43% dintre respondenti apartin grupurilor vulnerabile. Cercetarea creioneaza profilul utilizatorilor CAR din Romania, arata studiul.

Studiul poate fi consultat integral aici

Accesul la serviciile financiare este o parte semnificativa a dezvoltarii economice. De aceea, acest aspect este prins si in Agenda globala de dezvoltare a ONU pentru anul 2030.

UE vine in ajutor

Uniunea Europeana a adoptat in 2014 o Directiva care prevede, intre altele, asigurarea accesului la servicii financiare de baza pentru toti cetatenii, mai exact a unui cont bancar la vedere. Directiva reglementeaza modul de stabilire a taxelor si comisioanelor aferente precum si modalitatea de informare a cetatenilor despre acestea.

Citeste articolul integral pe Euractiv.ro

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.