Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sustine ca Guvernul nu are nicio obligatie in ceea ce priveste majorarea salariului minim pe tara de la 500 la 540 lei, in conditiile in care Executivul nu este parte a contractului colectiv de munca la nivel national, incheiat pe patru ani intre patronate si sindicate.

El a spus ca o astfel de majorare nu ar avea nicio implicatie asupra bugetului de stat, deoarece in sistemul public nu exista, in momentul de fata, salarii mai mici de 540 lei: "Din punct de vedere al efectului direct pe buget, guvernul nu ar fi in situatia de a suporta efecte ale majorarii salariului minim".

Paul Pacuraru a adaugat insa ca, potrivit protocolului convenit in 2007 intre patronate si sindicate, salariul minim se va majora de la 500 la 540 lei daca in semestrul doi al acestui an produsul intern brut, inflatia si productivitatea muncii se vor inscrie in proiectia bugetului de stat.

Potrivit ministrului muncii, in mandatul 2004-2008 salariul minim a crescut cu 78%, desi angajamentul guvernului viza un procent de 60%. Daca se va acorda si majorarea de 8% solicitata de sindicate in prezent, cresterea salariului minim in ultimii patru ani ar fi de 92%.

"Rezerva guvernului este legata de situatia inflatiei, alimentata si de majorarile de tarife la energie electrica si gaze naturale", a incheiat Pacuraru.