Vicepresedintele Gazprom - Aleksandr Ananenkov, responsabilul cu relatia cu organele statului - Viktor Iliusin, si directorul de patrimoniu al companiei Gazprom - Olga Pavlova, au parasit compania, anunta Gazeta.ru. Demisiile au survenit dupa o sedinta convocata de premierul Vladimir Putin pe tema coruptiei. Gazprom sustine ca respectivii manageri s-au pensionat, pur si simplu.

Potrivit unui comunicat Gazprom, departamentul de dezvoltare strategica al companiei este in plina reorganizare, in locul lui urmand sa fie create doua noi servicii – unul al dezvoltarii de perspectiva, al doilea consacrat activitatilor de proiectare.

Comunicatul a aparut la cateva ore dupa consfatuirea premierului Vladimir Putin cu vicepremierul Igor Secin, care a raportat despre modul de derulare a campaniei anticoruptie din corporatiile de stat. Oficial, sedinta a fost dedicata energiei electrice.

Citand surse guvernamentale, publicatia electronica Gazeta.ru scrie ca aceste plecari trebuie puse in contextul demararii unei ample campanii anticoruptie, anuntata la sfarsitul anului trecut. Primii care au intrat in colimator au fost energeticienii: din verificarile efectuate la Ministerul energiei a reiesit ca 162 dintre cei 352 de sefi de companii energetice de stat "sunt afiliati la organizatii comerciale".

Potrivit afirmatiilor lui Putin, companiile energetice regionale din Caucazul de Nord, Siberia occidentala si din Ural sunt controlate de clanuri familiale. Banii sunt "sifonati" prin intermediul unor firme offshore inregistrate pe numele rudelor directorilor.

"Gazprom este urmatorul pe lista", afirma surse apropiate guvernului de la Moscova, care nu exclude noi schimbari de cadre la nivelul conducerii societatii.