Guvernul a aprobat proiectul privind transferul companiilor Transelectrica si Transgaz din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor. Proiectul a fost aprobat cu intarziere, acesta fiind unul dintre motivele trimiterii Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie. Potrivit legislatiei europene, transportatorii de energie electrica si gaze naturale nu pot avea acelasi actionar ca si producatorii si furnizorii.

In aceste conditii, a fost necesara separarea "calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de actionar la operatorii economici de transport a electricitatii si gazelor naturale, pe de alta parte".

Abia saptamana trecuta, pe ultima suta de metri, a fost elaborat de Ordonanta de Urgenta privind transferul companiilor Transelectrica si Transgaz din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor.

Romania a fost trimisa, saptamana trecuta, in fata Curtii Europene de Justitie pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale.