Hidroelectrica nu a reusit sa vanda energie pe OPCOM nici la pretul de 165 lei/MWh, inclusiv componenta de transport (Tg) care este 10-11 lei/MWh. Luni, 1 aprilie, au fost anulate licitatiile pentru toate cele 8 pachete scoase de Hidroelectrica la vanzare, chiar daca pretul a fost cel mai mic cerut pana acum din momentul in care compania si-a facut debutul pe piata centralizata a contractelor bilaterale. Practic, la 155 lei/MWh, cat este fara Tg, pretul se apropie de costul de productie de 142 lei/MWh.

Contactat de HotNews, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune ca "nu este nicio tragedie, o sa vindem maine, poimane". Borza a mai spus ca energia care nu poate fi valorificata pe piata interna va fi vanduta la export. In acest sens, vor fi angajati trei traderi de la "baietii destepti", insa nu de la celebrii "baieti destepti", precum Energy Holding si Alpiq, sustine Borza.

"Nu suntem chiar atat de curajosi sa-i bagam in casa",a spus Borza. Acesta afirma ca cei trei traderi sunt "aproape selectati". "Hidroelectrica isi permite sa-i plateasca, este un bun angajator. Aici sunt printre cele mai mari salarii din industrie", a mai spus Remus Borza. Astfel, pana in luna iunie, va fi deschis un birou la Budapesta. Borza a mai spus ca e nevoie de traderi deoarece "ei stiu sa vanda", pe cand "Hidroelectrica "nu stie sa vanda".

Intrebat cum va reusi sa vanda Hidroelectrica pe piata de la Budapesta, in conditiile in care preturile de pe bursa de acolo sunt aproape de nivelul celor din Romania, Borza a afirmat ca "va trebui sa intervenim pe preturile de cost". Astfel, Hidroelectrica sa poata deveni competitiva.

"In trimestrul 3 pretul va fi in jur de 48-50 de euro/MWh media la nivel european si in Romania", estimeaza administratorul judiciar al Hidroelectrica. Acesta mai spune ca in vara va fi o "seceta cumplita" care va duce la cresterea pretului pe piata.

In ceea ce priveste pretul din prezent, Borza explica acest lucru prin faptul ca "este multa energie in piata, fiind perioada de viitura". "Este efectul eolienelor care au venit cu foarte multa energie in piata", a adaugat Remus Borza. Mai mult, in februarie 2013, consumul a fost cu 11% mai mic fata de aceeasi luna a anului trecut. Borza mai spune ca se speculeaza mult pe piata contractelor bilateriale si suspecteaza si o anumita intelegere pe Piata Zilei Urmatoare. "Consiliul Concurentei ar trebui sa fie mai vigilent", considera administratorul judiciar al Hidroelectrica. Acesta sustine ca Hidroelectrica nu va reduce pretul sub 165 lei/MWh.

Interesant este ca saptamana trecuta, Nuclearelectrica a reusit sa vanda 13 pachete de energie din 14 scoase la vanzare, la pretul de 180 lei/MWh.