Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a ajuns la cote record, de peste 90%, a declarat pentru HotNews.ro Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Chiar daca se anunta inundatii puternice pe Dunare, apa din lacuri nu va fi deversata. "Dam drumul la apa doar atunci cand vom avea motive", a spus Borza intrebat daca ia in calcul deversari din cauza situatiei hidrologice. Acesta afirma ca situatia este monitorizata zi de zi, impreuna cu "Apele Romane". Pe de alta parte, sunt specialisti care afirma ca un grad de umplere mare prezinta pericole. "Lacurile sunt pline cu un grad de peste 93%, cu pericolele aferente", au afirmat surse din Transelectrica. Borza neaga ca ar exista pericole.

Cu toate acestea, zilele trecute a avut loc o deversare a surplusului de apa din lacul Vidraru. La Vidraru, gradul de umplere era de 92%, a spus Borza. Intrebat de ce s-a trecut la devrsari la Vidraru, Borza a spus ca "pentru efect, pentru poze".

Reamintim ca raportul lunar al administratorului special al Hidroelectrica arata ca "perioada 16 aprilie-15 mai a fost caracterizata de un excedent de energie". Din cauza situatiei hidrologice s-a ajuns la deversari, iar energia pierduta in acest fel a fost de 162 GWh in luna aprilie, se mai arata in raport. Pentru luna mai, energia totala pierduta prin deversare a fost estimata la 72 GWh. Insa nu a fost luata in calcul evolutia hidrologica din ultima saptamana a lunii mai cand a plouat foarte mult.

O mare parte din Europa Centrala se afla sub alerta de inundatii. Mai nou, Dunarea ar putea atinge o cota-record, in Budapesta, in urmatoarele zile, a anuntat Autoritatea ungara pentru situatii de urgenta (OKF). In aceste conditii, Ministrul mediului, Rovana Plumb, a convocat, marti,membrii Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea analizării situaţiei hidrologice de pe Dunăre, ca urmare a producerii unor creşteri de debite şi viituri în bazinul superior al fluviului.

  • UPDATE Contactat de HotNews, Octavian Lohan, director in cadrul Transelectrica a spus ca situatia este sub control. "Gradul de umplere a depasit 90% pe total. Situatia este tinuta sub control printr-un program foarte strict. Incercam sa asiguram functionarea unitatilor ca sa nu ajungem la deversari", a adaugat Lohan. Acesta a mai precizat ca deversarile de la Vidraru au fost facute mai mult pentru curatarea suprafetei lacului.