Uniunea Europeana intentioneaza sa deschida miercuri o investigatie privind posibile incalcari ale legislatiei in domeniul energetic facute de catre Germania, scrie Der Spiegel, potrivit Reuters. Autoritatile de la Bruxelles sunt ingrijorate de faptul ca decizia autoritatilor de la Berlin de a scuti de taxe unele companii din domeniul energiei regenerabile incalca normele concurentiale.

Investigatie UE impotriva Germaniei?Foto: AGERPRES

Saptamanalul german Der Spiegel scrie, fara a cita vreo sursa, ca avocatii de la Bruxelles s-au uitat peste legea germana care stabileste un cadru legislativ menit sa incurajeze domeniul energiei regenerabile iar comisarul Joaquin Almunia a conchis ca este posibil ca aceasta sa incalce normele europene.

Oficialii au criticat scutirile de taxe pentru marii consumatori de energie din Germania, scrie publicatia germana, adaugand ca in urma procedurilor este posibil ca firmele vizate sa fie nevoite sa plateasca restante de milioane de euro.

Un purtator de cuvant al Comisiei a refuzat sa comenteze informatiile publicate de Der Spiegel.

Publicatia mai arata ca, saptamana trecuta, cu ocaza unui eveniment organizat la Bruxelles de grupul energetic german EON, comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a pus la indoiala faptul ca politica germana de dezvoltare a energiei regenerabile este conforma cu regulile concurentiale, scrie AFP.

Potrivit comisarului european, nu este normal ca producatorii germani de energie eoliana sa beneficieze de ajutoare in timp ce producatorii danezi si norvegieni care livreaza energie eoliana in Germania nu se bucura de aceste avantaje.

Germania a decis in 2011, dupa dezastrul de la Fukushima, sa renunte pana in 2022 la energia nucleara si incearca sa dezvolte fortat sectorul energiei regenerabile.