Pretul gazelor va creste pe 1 octombrie cu 1% pentru consumatorii casnici si cu 2% pentru consumatorii industriali, mai putin decat este stabilit prin calendarul de liberalizare, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrielt, cu ocazia unei conferinte organizate de Mediafax. Acesta a spus ca motivul unei cresteri mai mici fata de cea prevazuta este inmagazinarea a gazelor din productia interna intr-o proportie mai mare fata de anii trecuti.

"In depozite, 95% din gaz este din intern, fata de alti ani cand procentul era de doar 25%. Din acest motiv ANRE nu va creste mult preturile finale", a spus Havrilet. Acesta a precizat ca la 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, sa creasca pretul cu 3% pentru industrie si cu 2% pentru casnici. "Dar, pentru ca avem gaze interne stocate, cresterea va fi de 2% pentru industrie si de 1% pentru casnici", a explicat presedintele ANRE.

In ceea ce priveste energia electrica, aplicarea calendarului de liberalizare a fost usurata de scaderea productiei, care a dus la scaderea pretului. Media pietei pe piata pentru ziua urmatoare este de 140-150 lei, cu 100 lei mai putin ca anul trecut, a mai spus Havrilet.