Secretarul de stat MAE pentru afaceri europene, George Ciamba, a spus ca este nevoie de un angajament sporit al UE in Europa centrala si de sud-est, inclusiv cu fonduri, pentru a reduce vulnerabilitatea tarilor din zona fata de dependenta de o singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa.

Ciamba a mai spus in cadrul unui forum pe teme energetice desfasurat in Croatia ca Romania acorda atentie diversificarii surselor si rutelor de aprovizionare cu energie, interconectarii cu statele vecine a retelelor de gaz si energie electrica, precum si resurselor autohtone neconventionale, precum ar fi gazele de sist.

Declaratia vine la cateva luni dupa ce concernul Nabucco, care ar fi trebuit sa aduca gaze din Azerbaidjan exact spre zona Europa centrala, a pierdut competitia in fata unui concern care va transporta gazele spre Grecia.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro acordat imediat dupa anuntarea esecului Nabucco, comisarul european pentru energie, Gunter Oettinger, declara ca Bruxelles-ul se implica in zona prin "numeroase masuri simple si mai mici care cumulate vor avea un efect mai mare decit un proiect de mega-interconectare". Oettinger dadea exemplul interconectorilor construiti cu sprijin european intre Romania, Bulgaria, Ungaria si Croatia sint acum conectate. In acelasi interviu, Oettinger respingea reprosul unui vicepresedinte al companiei azere energetice Socar, care acuza UE de inabilitatea in a gasi metode sa construiasca o conducta: "In principiu, in UE, companiile fac si opereaza proiecte, iar guvernele guverneaza".