​Claudiu Sorin Dumbraveanu s-a intors pe functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energie (ANRE), post pe care il ocupa inainte de a fi retinut de DNA sub acuzatia de luare de mita si de distorsionare a mecanismului de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori. La inceputul lunii august, Dumbraveanu a fost trimis in judecata, sub control judiciar. Insa nu este singura persoana cu rol important in domeniul energetic care ramane pe functie in ciuda problemelor penale. Ciurel Laurentiu, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, este de neclintit chiar daca tocmai a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova la Turceni si Rovinari. Trebuie mentionat ca ambii sunt sustinuti de PSD.

Claudiu Sorin Dumbraveanu si Laurentiu CiurelFoto: Colaj / Sursa: ANRE si Agerpres
  • Claudiu Dumbraveanu a fost numit in octombrie 2012 vicepresedinte al ANRE, cu mandat de doi ani si jumatate, fiind propus de PSD. La randul sau, Laurentiu Ciurel a ajuns director general al Complexului Energetic Oltenia, in urma unui proces controversat de selectare a managerului privat, direct din functia de vicepresedinte PSD Gorj.

Claudiu Sorin Dumbraveanu si-a reluat postul deoarece Curtea de Apel Bucuresti ar fi revocat pe 29 august masura controlului judiciar. De altfel, Curtea de Apel a decis ridicarea masurii controlului judiciar si pentru Dumbraveanu si pentru ceilalti doi inculpati in dosarul de coruptie ANRE-ENEL.

In acest context, Departamentul pentru Energie vrea sa propuna un proiect de act normativ prin care angajatilor ANRE sa nu le mai fie permisa detinerea, direct sau prin terti, de participatii/interese in societati care deruleaza afaceri cu societati reglementate din sectorul energetic.

Reamintim ca procurorii DNA au dispus la inceputul lunii august trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor Claudiu Sorin Dumbraveanu, vicepresedinte in cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), pentru luare de mita, Florin Gugu, director ENEL, pentru dare de mita si Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International SRL, pentru complicitate la luare de mita. Reamintim ca DNA i-a retinut in luna iunie pe cei trei, fiind acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

In cursul anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu a pretins si a obtinut de la inculpatul Florin Gugu, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa, al carei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, potrivit acuzatiilor procurorilor DNA. Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 02 si 03 octombrie 2013 a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume:

  • micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%;
  • majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50%;
  • informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

Pentru mai multe amanunte vezi Stenograme Dosarul de coruptie ANRE-ENEL: Vicepresedintele ANRE, un director ENEL si un asociat al firmei Electro-Alfa au fost trimisi in judecata

In ceea ce priveste directorul general al Complexului Energetic Oltenia, procurorii DNA au dispus pe 20 august efectuarea urmarii penale. Astfel, Laurentiu-Dan Ciurel, avand succesiv calitatea de director la Direcția Investiții și ulterior director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) este urmarit penal eptnru trei infractiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată.

Potrivit comunicatului DNA, prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activitățile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei.

Astfel:

  • în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari, la data de 21 martie 2007, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA „Șova și Asociații”, a unui contract de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari”. Ulterior, în calitate de director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, a semnat un act adițional la contractul inițial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, la data de 19 decembrie 2007 , a semnat un al doilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei și la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiași contract cu suma de 310.000 lei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA „Șova și Asociații” a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistență juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate. Ca urmare a acestor activități, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.
  • în calitate de director general și ordonator de credite al CER, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”. În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.
  • în calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar.

Amintim ca pe 13 august Dan Sova, fost ministru al Transporturilor si unul dintre apropiatii lui Victor Ponta, a fost pus sub urmarire penala de DNA pentru fapte de coruptie. DNA arata ca Sova ar fi pagubit statul cu 3,4 milioane de lei in urma incheierii a trei contracte de reprezentare juridica, contracte semnate cu complexele energetice Turceni si Rovinari in 2007-2008. Dan Sova, care la acel moment era reprezentant legal casei de avocatura "Sova si Asociatii", e acuzat de savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, "cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul".

Citeste si Gigantul energetic CE Oltenia si Guvernul: O poveste despre presiuni sociale, facilitati guvernamentale, ineficienta si vanzari sub pretul de productie