Compania rusa Gazprom a redus din nou livrarile de gaze naturale catre Romania, pentru a sasea oara in ultimele saptamani. Romania primeste joi cu 15% mai putin gaz decat era planificat, a anuntat Departamentul pentru Energie, potrivit Digi24.

Autoritatile de la Bucuresti spun inca o data ca nusunt motive de ingrijorare. Cantitatea importata din Rusia este foarte mica si, in plus, avem rezerve suficiente in depozite pentru a trece iarna.

"Transgaz a primit o informare de la dispecerul Gazprom de la Sofia, insa nu e niciun motiv de ingrijorare. E un lucru cu care am spus ca trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu asta. Vorbim de niste volume foarte mici, sub 0,2% e total neimportant in acest moment pentru Romania, in conditiile in care producem 31 de milioane metri cubi pe zi", a declarat la Digi24 Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

"In aceste zile Romania produce semnificativ mai mult decat consuma, deci nu e niciun motiv de ingrijorare (...) Li se intampla mai multor state din UE. Probabil sunt niste mici sicane cu care trebuie sa ne obisnuim. Suntem pregatiti, populatia Romaniei sub nicio forma nu va suferi intr -un fel in aceasta iarna", a adaugat ministrul.

Acesta a subliniat ca informarea oficiala catre Transgaz nu contine motive, ci doar niste cantitati.

Intrebat despre o eventuala sicana a Gazprom, Nicolescu a raspuns: "Nu as vrea sa speculez pe aceasta tema. Am discutat si ieri cu ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti. Mi-a promis ca imi va da o explicatie pentru aceasta situatie. Nu trebuie sa ne alarmam. Suntem transparenti, e firesc sa fim, oricum suntem obligati de legislatia UE sa informam imediat la Bruxelles ce se intampla intr-o astfel de situatie sau cand apare".

Ministrul a negat ca ar exista vreo legatura intre aceste "sicane" si situatia de la Lukoil. El a spus ca s-a intalnit cu vicepresedintele Lukoil Vladimir Nekrasov, dar a refuzat sa spuna ce anume a discutat cu acesta.

Intrebat in legatura cu intelegerea cu procurorii la care a facut referire Nekrasov, Razvan Nicolescu a raspuns: "Nu stiu. Trebuie sa ii intrebati pe procurori".