Rainer Seele, CEO PMV (actionarul majoritar al Petrom) a declarat marti ca nu a discutat niciodata cu Gazprom despre un eventual schimb de active care sa implice Petrom. Seele a mai declarat ca, desi OMV incearca sa vanda centralele electrice pe gaz pe care le detine, centrala de la Brazi nu e de vanzare pentru ca este integrata intr-un lant de productie.

Rainer SeeleFoto: wintershall.com

Intrebat daca in decizia de a nu include active ale Petrom in schimbul Gazprom - OMV a contat si pozitia statului roman (actionar semnificativ al Petrom), Seele a negat, spunand ca a fost decisiva performanta Petrom si pespectivele companiei romanesti.

Seele a mai vorbit intr-o conferinta de presa la Bucuresti despre asteptarile pe care OMV Petrom le are de la guvernul Romaniei in ceea ce priveste sistemul de taxare. Desi nu a cerut explicit o scadere a taxelor si impozitelor pentru industria de petrol si gaz, Seele a dat exemplul Marii Britanii si al Germaniei, ale caror guverne ar fi scazut taxele dupa prabusirea pretului materiilor prime.

Intrebat despre investitia OMV Petrom si Exxon in Marea Neagra, Seele a spus ca nu crede ca gazul va fi extras pana in 2020. Legat de destinatia gazului ce ar putea fi produs in blocul Neptun din Marea Neagra, Seele a spus ca ar prefera sa fie vandut in Romania, datorita costurilor mai mici de transport, dar nu a exclus exportul gazului catre Bulgaria sau tari din Europa Centrala.

Seele a aparat decizia OMV de a participa la constructia gazoductului Nord Stream 2, care ar aduce gaz din Rusia spre Austria si Germania, spunand ca in cei 48 de ani de relatii comerciale cu Gazprom, compania rusa a respectat intotdeauna termenii contractelor.