Actionarii Nuclearelectrica au decis luni sa extinda pana pe 20 decembrie 2016 negocierile cu China General Nuclear Power Group (CGNPC) pentru un acord asupra investitiei privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Nu este prima extindere a negocierilor, o decizie asemanatoare fiind luata si in vara, negocierile fiind extinse cu patru luni. Actionarii au mai decis sa respinga intocmirea unui raport de catre Consiliul de Administratie al societatii prin care sa fie prezentate sumele cheltuite pana acum pentru proiectul privind reactoarele 3 si 4.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

Practic, actionarii au aprobat continuarea "negocierilor asupra Documentelor Investitiei in aceleasi conditii din Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda (“MoU”), pana la data de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricarei parti de a inceta MoU fara nici o despagubire printr-o simpla notificare scrisa catre cealaltă Parte, in cazul in care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investitiei si in masura in care intarzierea nu a fost cauzata de respectiva Parte".

In acelasi timp au respins intocmirea de catre consiliul de administratie al SN Nuclearelectrica SA a unui raport cu privire la:

suma totala cheltuita pana in prezent de catre SNN in vederea infiintarii si sustinerii activitatii societatii Energonuclear SA, societate a carui obiectiv este realizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda incluzand dar fara a se limita la: (i) sumele aduse ca aport in numerar de catre SNN la capitalul social al Energonuclear SA; (ii) sumele platite de catre SNN pentru cumpararea participatiilor celorlalti actionari in urma retragerii acestora; (iii) suma totala platita de catre Energonuclear SA sau SNN membrilor comisiilor guvernamentale cu atributii in coordonarea si implementarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda incepand cu anul 2006 si pana in prezent; (iv) sumele platita de catre SNN si Energonuclear SA consultantilor juridici si financiari in vederea realizarii Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda de la data infiintarii societatii Energonuclear SA si pana in prezent;

suma totala bugetata de catre companie in urmatorii ani in vederea infiintarii si sustinerii activitatii noii societati proiect a carui obiectiv este realizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda incluzand sumele ce vor fi platite de catre SNN consultantilor juridici si financiari;

suma cheltuita pana in prezent de catre SNN pentru negocierea Memorandum-ului de Intelegere cu CGN, Acordului Investitional si Actului Constitutiv al companiei de proiect, incluzand dar fara a se limita la costurile cu consultantii juridici si financiari, costurile cu comisia de negociere si comisiile interministeriale infiintate in vederea continuarii Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.

  • Pentru mai multe amanunte, vezi documentul atasat

De opt ani se chinuie statul roman, prin Nuclearelectrica, sa demareze proiectului Reactoarelor 3 si 4, si nici acum nu este sigur ca va reusi ceva. La inceput a incercat cu unele dintre cele mai importante companii energetice din Europa, infiintand chiar si o companie de proiect, Energonuclear. Insa acestea s-au retras rand pe rand din compania de proiect. Acum, se afla in discutii cu o companie chineza, China General Nuclear Power Corporation, ajungand in stadiul negocierii documentelor investitiei, conform unui memorandum de intelegere, aprobat in toamna anului trecut. Cele doua parti ar trebui Apoi, cele doua parti sa infiinteze o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect). Vezi aici mai multe amanunte legate de memorandum.

Un scurt istoric al proiectului privind reactoarele 3 si 4

  • In 2008, Nuclearelectrica a incheiat un acord de investitii cu RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ, ArcelorMittal si Iberdrola.
  • In 2009 a fost infiintata compania de proiect EnergoNuclear SA prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica detinea 51%, ceilalti investitori in proiect detinand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.
  • Ulterior au aparut neintelegeri intre actionari, renegocieri si prelungiri ale acordului de investitii. Investitorii straini au formulat si inaintat catre Nuclearelectrica, sub forma unei pozitii comune, doua cerinte nenegociabile, si anume diminuarea cotei de participare a companiei de stat la capitalul social al EnergoNuclear sub 50%. Au mai cerut si vanzarea catre investitorii straini a unei parti din energia produsa de Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda, pana la punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, printr-un contract de preluare imediata/prealabila a energiei.
  • Pe 8 decembrie 2010, Ministerul Economiei Guvernul a aprobat, printr-un nou memorandum, scaderea cotei de participare a Nuclearelectrica in proiect pana la nivelul de 40%.
  • In ciuda acelui memorandum aprobat de Guvern, pe 9 decembrie 2010, CEZ a trimis o notificare prin care anunta ca se retrage din proiect, invocand prevederile Acordului de Investitii in vigoare, potrivit carora daca nu s-a atins Decizia Finala de Investitie pana la data limita de 24 septembrie 2010, acordul inceteaza de drept. Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia participatia CEZ, ca sa evite dizolvarea EnergoNuclear.
  • Pe 19 ianuarie 2011, inca trei investitori -GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.
  • In decembrie 2013, si ultimii investitori, Enel si ArcelorMittal au decis iesirea din actionariatul companiei Energonuclear care gestioneaza proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
  • Pe 25 noiembrie 2013, a fost semnata o scrisoare de intenție intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN).
  • Pe 9 septembrie 2014, dupa un proces de selectie de doar doua saptamani, Nuclearectrica a desemnat compania chineza sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Nu a fost o surpriza pentru nimeni faptul ca aceasta companie a fost singura care a depus documentatia necesara.
  • In martie 2015, cele doua companii au initiat Memorandumul de Intelegere si negocierile aferente, acest document fiind avizat de Consiliul de Administratie al SNN si de Comisiile de Negociere si Interministeriala. Pe 2 septembrie 2015 a fost aprobat de Guvernul Romaniei.
  • Pe 22 octombrie 2015, actionarii au aprobat Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4.