Ministrul energiei Toma Petcu a prezentat in sedinta de joi a Guvernului situatia legata de stocurile de carbune ca fiind dezastruoasa. Cu doua zile inainte de sedinta, Petcu a spus ca "stocul de carbune in mine este unul foarte bun". La sedinta de Guvern a spus s-a ajuns la limita stocului de carbune, la Complexul Energetic Oltenia existand doar 357.000 tone, care ar ajunge doar pentru patru zile, "cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone". Insa, un raport al CE Oltenia, un document obtinut initial de Realitatea TV, arata altceva: pe data de 12 ianuarie, ora 7.00, stocurile erau de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus ministrul. Cine spune adevarul? Deocamdata asteptam lamuriri de la Ministerul Energiei.

Carbune in vagoaneFoto: AGERPRES

Vezi raportul atasat.

Raportul CE Oltenia arata ca in depozitele termo se aflau 366.000 tone, la directia miniera 401.900 tone, iar in navete aflate in traseu alte 48.400 tone.

Ministrul Toma Petcu trebuie sa ofere explicatii legate de faptul ca a prezentat o situatie dezastruoasa in sectorul energetic, cand cifrele arata altceva.

Reamintim ca la inceputul sedintei de Guvern, Toma Petcu a afirmat ca s-a ajuns la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori.

In aceste conditii, apare intrebarea cat de real este riscul iminent de aparitie a unei situatii de criza energetica, invocat de Ministerul Energiei pentru aprobarea pe sest a unui proiect de Hotarare de Guvern privind interzicerea exporturilor de energie electrica. Care este miza declansarii unei panici generale legate de siguranta energetica?

Citeste aici raportul Complexului Energetic Oltenia

Citeste si: