- Vezi cum ar putea fi protejat consumatorul casnic dupa liberalizare.
La doar cateva zile dupa punerea in dezbatere publica a proiectului de OUG, pe 9 septembrie, Transgaz a semnat la Budapesta contractul pentru finantarea de 179,4 de milioane de euro de la UE pentru uriasul proiect european de interconectare. Sumele urmeaza sa fie alocate in functie de cum aplica Romania Ordonanta de Urgenta. In acelasi timp, Romania a scapat si de o mare problema: procedura de infringement, aflata intr-un stadiu avansat la Curtea Europeana de Justitie, declansata tocmai din cauza restrictiilor la export. Pe piata europeana, statele membre trebuie sa permita liberul schimb, atat pe sensul de import, cat si de export. Dupa aparitia OUG, procesul a fost suspendat.
Mai mult, Comisia Europeana demarase anul trecut, in iunie, o investigatie asupra Romgaz, Transgaz si Petrom pentru posibile intelegeri in vederea blocarii exporturilor de gaze.
Insa, mai este un hop de trecut: Parlamentul. Ordonanta de Urgenta trebuie transformata in Lege, iar prin amendamente s-ar putea aduce modificari substantiale, in sensul revenirii la reglementarea gazelor din productia interna, ceea ce ar insemna intoarcerea in procedura de infringement, in stadiul in care se afla, suma de 180 de milioane de euro ar ramane blocata, iar investigatia asupra celor trei companii ar putea avea un rezultat negativ. Pentru conducta BRUA, in urma cu doua zile a fost emisa autorizatia de construire, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Energiei Bogdan Tudorache, dar mai trebuie deblocati banii de la Comisia Europeana. De asemenea, in cazul in care s-ar relua procedura de infringement, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ar putea stabili Romaniei o amenda care poate ajunge la zeci de mii de euro pe zi.
- Distribuitorii cer majorarea tarifelor de distributie cu 74%, in timp ce public se declara ingrijorati de pretul final la consumatorul casnic
Pe de alta parte, producatorii doresc liberalizarea, deoarece pretul pe zona reglementata este mentinut fortat la un nivel redus. Acum este 60 lei/MWh, in timp ce pe piata libera este aproape 75 lei/MWh.
- O solutie pentru formarea unui pret corect: liberalizarea totala si tranzactionarea intregii cantitati de gaze in mod transparent pe bursa
Aceasta solutie este acceptata doar pe jumatate de catre producatori (Romgaz, Petrom etc). Doresc liberalizarea total, insa nu si tranzactiile pe bursa. Reprezentantul Federatiei Patronale Petrol si Gaze prezent la dezbateri invoca faptul ca nu exista instrumente bursiere pentru vanzarea gazelor pe piata zilei urmatoare. Insa, OPCOM si-ar fi aratat disponibilitatea de a crea un astfel de instrument, la fel ca la energia electrica, intr-un timp foarte scurt. In acest moment, pe piata libera, producatorii incheie contracte bilaterale pe termen lung, fara a fi cunoscute criteriile dupa care isi aleg clientii. Nici marii furnizori, precum E.ON si Engie, nu ar fi incantati de transparenta totala a contractelor.
Deputatii PSD vad lucrurile diferit. Dumitru Chirita a spus ca "Noi, cei de la PSD, nu dorim sa creasca pretul cu niciun cent, cu niciun ban". "Pe mine nu ma intereseaza sa se exporte gaz, ci sa se consume in Romania", a mai afirmat Chirita.
In schimb, vicepresedintele comisiei pentru industrie, Virgil Popescu, deputat PNL, a spus ca este interesat ca proiectul BRUA sa se realizeze, sa nu fie afectat de o eventuala modificare a Ordonantei de Urgenta. "Daca Transgaz nu face conducta, nu va putea exporta niciodata si suntem intr-un cerc vicios si captiv".
Ceea ce s-a discutat mai putin este ca ANRE are parghiile necesare, potrivit Legii 123/2012, sa controleze pretul final la consumatorul final, in conditiile in care reglementeaza pretul de distributie si transport. Acesta reprezinta jumatate din pretul final. In plus, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor ar trebui, lucru care trebuia facut demult, sa stabileasca ce inseamna consumator vulnerabil. Adica, acel consumator care ar putea primi subventii pentru gazele consumate.
In mod surprinzator, Transgaz s-a declarat neutru in aceasta dezbatere, chiar daca blocarea sumei de 180 de milioane de euro si investigatia Comisiei Europene nu sunt in favoarea sa.
Citeste pe aceeasi tema:
- E.ON: Gazele pentru consumatorii casnici s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10% / ANRE: Legea prevede liberalizarea preturilor, dar cresterile vor fi mai mici de 10%
- Guvernul a aprobat eliminarea restrictiilor la exporturile de gaze si renuntarea la calendarul de liberalizare. PLUS Gazele vor fi tranzactionate pe bursa intr-un mod neclar
- Cum vrea Ministerul Energiei sa lase consumatorii casnici de gaze fara calendar de liberalizare, dar cu preturi reglementate prin proceduri neclare. De ce exista dubii asupra transparentei tranzactiilor pe bursa
- Transgaz semneaza vineri la Budapesta contractul pentru finantarea de 179 de milioane de euro de la UE pentru un urias proiect european de interconectare
- Proiect de OUG: Vor fi eliminate restrictiile legislative privind exportul de gaze incepand cu 31 martie 2017/ Producatorii si furnizorii vor fi obligati sa vanda 40% din gaze pe bursa de la 1 ianuarie
- Inspectii ale Comisiei Europene la Transgaz, Romgaz si Petrom
a fost la un moment dat o masura a DistriGaz prin care dorea taxarea cu 1 euro plus TVA a celor racordati la gaze, dar nu s-a pus in aplicare pentru ca vezi Doamne este prea scump.
Intre timp, cei care au vile la periferia oraselor cu kilometri de teava de gaz de intretinut - beneficiaza de GRATUITATE la aceste costuri suportate de cei care locuiesc la blocuri unde sunt doar metri de teava de gaz de intretinut (pe cap de abonat) !
Dar asa e romanu, mai prost, nu intelege si uite ca plateste doar cica pretul gazului in care sunt trecute toate costurile.
Unde mai pui ca UE nu a gasit o solutie pt diversificarea surselor de alimentare cu gaz pt tarile din Centrul si Estul Europei, lasnd aceste tari la discretia Gazprom si a lui Putin.
Scuze.