Compania ceha de utilitati CEZ a depus luni o oferta pentru a deveni partenerul strategic la proiectul de modernizare si extindere a unitatii de productie Electrocentrale Galati, filiala a companiei Termoelectrica, informeaza Reuters. Compania CEZ Romania a fost selectata de Termoelectrica, in august 2007, in etapa de precalificare pentru modernizarea si constructia de noi unitati de producere a energiei la sucursalele Borzesti si Galati.

Intr-un comunicat de presa remis Bursei de la Praga, CEZ nu a oferit detalii legate de oferta sa, dar a precizat ca firmei care va cistiga oferta ar putea sa i se solicite constructia unei noi termocentrale la Galati.

In luna septembrie a anului trecut, Termoelectrica a anuntat ca a selectat sase candidati (CEZ, Electrabel, Enel, Gaz de France, AES Corporation si Edison) dintre care va fi aleasa firma care se va ocupa de modernizarea termocentralei cu o capacitate de 535 MW detinuta de SC Electrocentrale Galati SA.

Termoelectrica vizeaza constituirea unor societati mixte, care sa functioneze ca producator independent de energie si la care investitorul privat sa detina pachetul majoritar de actiuni. in acest scop, firma desfasoara proceduri de selectie a investitorilor la Doicesti, Galati, Borzesti si Braila.

Investitorii admisi la etapa de selectie a ofertelor pentru Electrocentrale Galati sunt Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Gas de France, AES Corporation (SUA), Edison (Italia) si CEZ. Firmele interesate de proiectele de la Galati si Borzesti au timp sa depuna ofertele pina in data de 20 ianuarie 2008.

CEZ este cea mai mare companie din Europa Centrala dupa capitalizarea de piata, in valoare de aproximativ 23 de miliarde de euro. CEZ Romania SRL, filiala a grupului ceh CEZ, a fost infiintata in 2005 prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la compania de distributie Electrica Oltenia.