​„Cine vine într-o funcție se gândește că nu este pe viață acolo. Nu-mi este teamă decât de Dumnezeu.”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, întrebat dacă se simte vizat de remanierea sa din Guvern pe fondul situației pe piața energiei și gazelor naturale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Energiei a spus că va continua să își facă treaba pentru că urmează o iarnă complicată.

Virgil Popescu: Va exista o plafonare și după 31 martie 2023

Întrebat dacă plafonarea prețurilor la energie și gaze va continua și după 31 martie 2023, Virgil Popescu a spus că da și a susținut că românii nu vor avea probleme cu facturile.

„Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor (..). Va rămâne o plafonare de preț, au răspuns deja liderii Coaliției. Probabil că în cursul lunilor septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întampla dupa 31 martie. Haideți să le luăm pe rând să finalizăm aceste modificări pentru 1 septembrie”, a spus Popescu.

Virgil Popescu: Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare

Ministrul s-a referit practic la schimbările care urmează să se aducă actualei Ordonanțe de Urgență 27/2022, care a stabilit plafonarea prețurilor la energie și gaze până la 31 martie 2022.

„V-aș ruga ca lucrurile privind modificarea Ordonanței 27 să fie finalizate în Coaliția de Guvernare și apoi să fie prezentate public. Așa ne-am înțeles. Oamenii nu vor avea de suferit în urma acestor modificări. Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare.”, a spus ministrul Energiei, fără a da alte detalii.

Supraimpozitarea întregului lanț din energie - o propunere PSD

Supraimpozitarea întregului lanţ din energie, de la producători, la intermediari şi furnizori este una din propunerile PSD pentru criza din energie. Acest lucru ar limita speculaţiile din piaţă şi posibilitatea unor profituri uriaşe pe care le-ar obţine unii traderi.

O altă propunere PSD este reglementarea preţului pentru consumatorii casnici, după ce expiră măsura cu plafonarea, timp de un an, cu posibilitatea de prelungire până în 2025.

O asemenea măsură ar însemna preţuri mai mici pentru populaţie, dar mai mari pentru consumatorii non-casnici, de la IMM-uri la fabrici, care vor scumpi produsele lor.

Cu alte cuvinte, vom plăti mai puţin la energie, dar mai mult pe alte produse.