Biocarburantii reprezinta singura solutie pe termen scurt impotriva schimbarii climatice, a declarat duminica purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, citat de NewsIn. Obiectivul stabilit de Comisia Europeana, in ianuarie 2007, prevedea majorarea cotei resurselor regenerabile folosite in transporturi, la 10% pana in 2020.

“Trebuie insa sa fim realisti. Pentru ca numeroasele masini ce functioneaza cu motorina sa treaca pe biodiesel, nu este nevoie ca fabricantii sa modifice mecanismele de productie din uzine. In schimb, pentru a trece la energie electrica sau la hidrogen, ar fi nevoie de o adevarata revolutie”, a adaugat acesta.

“Biocarburantii sunt solutia realista pentru a reduce dependenta Uniunii Europene fata de petrol pana in 2020”, a afirmat purtatorul de cuvant.

Uniunea Europeana a fixat obiectivul de a reduce emisiile de gaze de sera cu 20% pana in 2020, de a majora la 20% cota energiei regenerabile din totalul consumului si de a reduce consumul cu 20%.

Biocombustibilii au scumpit alimentele cu 75%

Criticii sustin ca aceasta masura va duce la majorarea preturilor alimentelor. In urma cu cateva zile intr-un raport secret al Bancii Mondiale, citat de The Guardian, se arata ca biocombustibilii au cauzat majorarea preturilor alimentelor la nivel mondial cu 75%, cu mult peste nivelul estimat.

Un consum masiv de biocarburanti presupune culturi intensive de rapita si soia, ceea ce reduce numarul terenurilor destinate agriculturii traditionale si duce, inevitabil, la cresterea alimentelor.

Bioetanolul este produs din cereale, iar combustibilul biodiesel poate fi obtinut din produse precum rapita si floarea soarelui, fiind utilizat la motoarele Diesel.