Compania australiana Resourcehouse a semnat cu China un contract in valoare de 60 de miliarde de dolari, prin care va asigura carbunele necesar pentru functionarea termocentralelor chinezesti, anunta BBC News.

Clive Palmer, presedintele companiei, afirma ca acesta este cel mai mare contract de export incheiat vreodata de Australia.

Potrivit termenilor contractului, societatea va construi un nou complex minier care va livra anual catre China Power International Development (CPI) 30 de milioane de tone de carbune, timp de 20 de ani.

Analistii afirma ca acest contract este o noua dovada ca cererea foarte mare de resurse a Chinei contribuie puternic la dezvoltarea economiei Australiei.

Majoritatea centralelor energetice din China functioneaza pe baza de carbune, iar cererea a crescut in ultimele luni, pe fondul unui program guvernamental de stimulare a productiei de energie.

Zecii de mii de locuri de munca

Contractul presupune constructia unui imens complex minier in statul Queensland, dar si 500 de km de cai ferate, pentru a transporta carbunele la ocean.

Directorul executiv al Resourcehouse, Phil McNamara, afirma ca este vorba de "un contract la un secol" care implica mine de suprafata si subterane. Proiectul ar putea demara la sfarsitul acestui an.

Productia la complexul din bazinul Galilee, care va purta numele China First, ar putea incepe in 2013 si va atinge un nivel de 40 de milioane de tone anual.

Premierul statului Queensland, Anna Bligh, crede ca proiectul va crea zeci de mii de locuri de munca.

Dar proiectul a atras deja critici din partea miscarilor ecologiste, care sustin ca Australia ar trebui sa-si reduca dependenta de rezervele uriase de carbuni, pentru a dezvolta surse regenerabile de energie.