VIDEO UPDATE Comisia Europeana critica documentatia trimisa de Romania pentru bugetul UE 2014-2020: Propunerile "nu intrunesc conditiile minime de calitate si credibilitate" / Ce spune Ministerul Fondurilor Europene
O scrisoare a Comisiei Europene catre Ministerul Fondurilor Europene de la Bucuresti prezentata de catre cursdeguvernare.ro critica documentatia si negocierile preliminare ale Romaniei pentru Acordul de parteneriat cu Comisia Europeana pentru viitorele fonduri structurale 2014-2020.
"(...) Propunerea facuta de guvernul Romaniei nu intruneste inca minimele conditii de calitate si credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare" - scriu negru pe alb reprezentantii Comisiei Europene, intr-o adresa trimisa Ministerului Fondurilor Europene de la Bucuresti, in 7 martie 2013.
"Romania risca, insa, sa piarda un an de absorbtie si sa nu se poata atinge de acesti bani mai devreme de decembrie 2014, din cauza unor rateuri ale Ministerului Fondurilor Europene in elaborarea strategiei in baza careia va solicita fondurile", scrie cursdeguvernare.ro care face si o cronologie a evenimentelor ce au dus la scrisoarea critica din partea Bruxelles-ului la adresa autoritatilor din Romania.
"Toate ministerele au expus propriile lor nevoi sectoriale, fara sa fie sustinute de o viziune strategica si fara sa fie suficient si consistent rationalizate si coordonate"
Astfel, in 31 ianuarie 2013, reprezentantii MFE au avut o intalnire informala cu reprezentantii Comisiei Europene, in care partea romana a prezentat un proiect de pachet de negociere (Negotiation Box), insa ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ar fi prezentat atunci oficialilor CE o lista de proiecte europene pe care fiecare minister le considera prioritati sectoriale, si nu directii strategice privind prioritatile de dezvoltare bazate pe analize socio-economice dupa cum ar fi cerut CE.
Ca urmare, oficialii europeni au cerut refacerea doscumentatiei, iar in 19 februarie Ministerul Fondurilor Europene a revenit cu un nou set de documente pentru negocierea Acordului de parteneriat, insa, conform surselor cursdeguvernare.ro, Ministerul roman a persistat in a trimite la Bruxelles liste de proiecte, nu liniile strategice cerute de Comisie.
Pe martie 2013, Normunds Popens, directorul general adjunct pentru Politica, Performanta si Conformitate din cadrul Directoratului General de Politica Regionala si Urbanism al Comisiei Europene, i-a scris ministrului Fondurilor Europene de la Bucuresti, Eugen Teodorovici, criticand fara niciun fel de rezerve documentatia transmisa de Romania.
"La aceasta intalnire (discutiile informale din 31 ianuarie 2013 - n.r.), toate ministerele au expus propriile lor nevoi sectoriale, fara sa fie sustinute de o viziune strategica si fara sa fie suficient si consistent rationalizate si coordonate.
Prioritatile sectoriale insirate de "toate ministerele" depaseau alocarea de 21,8 miliarde de euro pentru Romania
Din pacate, contributia primita pe 19 februarie confirma inca aceasta prima analiza. Insira o lista de nevoi sectoriale, adresata serviciilor Comisiei, fara necesarul arbitraj preliminar, fata de o viziune strategica de dezvoltare preliminara", afirma oficialul european despre documentele prezentate de MFE in 31 ianuarie si 19 februarie.
In plus, prioritatile sectoriale insirate de "toate ministerele" depaseau alocarea de 21,8 miliarde de euro, prevazuta de decizia Consiliului European, pentru Romania, in exercitiul 2014-2020, se mai arata in scrisoarea obtinuta de cursdeguvernare.ro.
"In aceste conditii, propunerea facuta de guvernul Romaniei nu intruneste inca minimele conditii de calitate si credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare", conchide directorul general adjunct pentru Politica, Performanta si Conformitate.
"Dialogul pe problemele de pe orizontala si de management, cum este arhitectura programelor, ar fi in acest stadiu prematura si nepotrivita si ar putea avea loc in urmatoarea runda de intalniri, prevazuta pentru aprilie. Agenda acestei a doua runde va fi finalizata asupra concluziilor primului set de intalniri, cu perspectiva ca problemele in asteptare sa fie abordate", se arata in scrisoarea lui Normund Popens, adresata ministrului Eugen Teodorovici.
Oficialul european a amanat pentru jumatatea lunii aprilie discutiile privind impartirea autoritatilor de management si a organismelor intermediare la ministerele romanesti.
Mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro
UPDATE 17:15 Replica Ministerului Fondurilor Europene: Scrisoarea se refera la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013. Intre timp, Romania a avansat in pregatirile pentru perioada 2014-2020
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a reactionat, printr-un comunicat, la scrisoarea CE prezentata in presa prin care documentatia trimisa de Romania la Bruxelles a fost criticata.
Potrivit MFE, Scrisoarea despre stadiul pregatirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primita de autoritatile romane de la reprezentantii Comisiei Europene la care face referire mass-media continea o serie de observatii cu privire la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013, un moment intermediar in acest proces.
"Intre timp, Romania a parcurs o serie de etape necesare pentru pregatirea utilizarii eficiente a fondurilor europene in viitoarea perioada de programare. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul dialogului informal cu reprezentantii Comisiei, desfasurat pana in prezent", mentioneaza MFE.
Potrivit comunicatului, Romania a tinut cont de recomandarile reprezentantilor CE si la prima runda de consultari informale dintre Romania si Comisie, care a avut loc intre 19-21 martie a.c., iar evolutiile procesului de programare au fost apreciate de catre reprezentantii Comisiei.
"Subliniem ca foarte multe detalii au fost agreate de cele doua parti in cadrul acestei reuniuni", informeaza ministerul.
Astfel, potrivit comunicatului, incepand cu luna martie 2013, partea romana a avansat in elaborarea analizelor socio-economice. "Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre sa puna accent pe calitatea acestor analize fara a grabi finalizarea strategiilor sectoriale", informeaza reprezentantii ministerului.
"Angajamentul autoritatilor romane in privinta definirii strategiilor sectoriale este demonstrat si de aprobarea in sedintele de Guvern din 20 si 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice si indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene", se mai precizeaza in comunicat.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
De fapt, in locul Comisiei Europene, si eu as fi avut niste indoieli cu privire la proiecte: "Propunerile Romaniei... Asta nu e tara aia cu plagiatorul ...? Hai sa ne uitam mai bine, totusi..."
Iar cand ti se spune ca "nu indeplinesti conditiile de credibilitate", insemna, in limbaj diplomatic, ca "minti de ingheata apele" !
Ex:
"prioritatile sectoriale insirate de "toate ministerele" DEPASEAU alocarea de 21,8 miliarde de euro, prevazuta de decizia Consiliului European, pentru Romania, in exercitiul 2014-2020,"
muahahhaha, cum sa nu razi cand ditamai reprezentatii poporului (alesi cu 70%!!) nu stiu nici sa numere:)
Asta este cel mai curat si competent guvern!
Vai de mama noastra!
De a lor nu/mi pare rau; nici a celor alesi si nici a celor care au ales! Pacat ca au copii!...alegatorii!
Discutiile au fost in ianuarie pe la mijloc si de atunci totul a intrat in normal.
Dar ce nu face un site portocaliu pt a face propaganda electorala negativa guvernului .Minte cu nerusinare mai ales ca bugetul UE este neaprobat de PE.
MInciuna fara jena este corolarul presei portocalii
asa da, asta e "normal", au "corectat" ineptiile debitate in ianuarie si in martie au inceput sa fie "competenti", muhahahaha
"Gradul de absorbţie al fondurilor structurale şi de coeziune de 50% pe care şi-l propune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru finalul anului 2013"
Aici a mancat cel mai mare ..... din UE.
Cea de-a doua vine acum:
"Comisia Europeana critica documentatia trimisa de Romania pentru bugetul UE 2014-2020: Propunerile "nu intrunesc conditiile minime de calitate si credibilitate"
Dupa aceste doua greseli prima sa spunem cu indulgenta ca este de galben, dar asta este chiar de rosu.
La revedere! La revedereeeeeeeeee!
ce se mai alege de regionalizare? de fereastra de oportunitate? Parca d-aia ne pregateam sa dam Ardealul, ca sa luam niscaiva "zloti" de la Europa. Cum, nici zloti nu luam, nici stat unitar nu o sa mai avem?
Zicea cineva de cartonas galben. Sa ma ierte, dar sa nu stii sa aduni, sa nu stii sa depui un proiect, sa nu-ti faci intr-un an o strategie comuna, nu e de galben. Este de puscarie si nu exagerez deloc.
Este subminarea economiei nationale.
Cind tara-i condusa de hahalere ,gugustiuci,pafaristi,este trimisa in istorie sa nu spunem in origine de cei care azi comanda EUROPA in care am intrat ca sobolanii si o sa iesim
cu sutul in cur.
Cu mulți miniștrii penali nu ai cum să reușești și nici cu foștii ''colegi de ''chefuri,mă refer la Sova,Negoită,Bănicioiu,etc. Cu ce le ești dator de-i ții în funcție ? De penalii din PNL nici numai vorbesc .
Sacrifici o țară întreagă pentru interesul unui grup de
''șmecheri'' ???????????
Pe Boc l-ai făcut albie de porci,dar tu ce faci ?
Tu ai oprit toate investițiile începute pe vremea lui,numai vorbesc de lucrările la autostrăzi,unde doamna Boagiu a făcut treabă foarte bună.Ar fi bine s-o puneți înapoi la ministerul transportului,pînă nu pierdeți fondurile europene,pentru care sa luptat la Bruxelles să le obțină.
Asta nu este guvernare ce faceți voi useliștilor ,este circ la televizor.
/