documente

Solicitare de clarificari

(23 Iul 2014) PDF, 2MB

O serie de organizatii non-guvernametale reclama erori in documentatia autoritatilor privind lansarea finantarii pentru proiecte europene in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, impreuna cu RISE si IES au trimis, la finalul saptamanii trecute, o scrisoare catre Ministerul Fondurilor Europene in care solicita "corectarea unor erori si neclaritati aparute in ghidul conditii specifice aferent DMI 6.1. Dezvoltarea economiei sociale", au informat, miercuri, semnatarii scrisoarii, intr-un comunicat de presa.

Printre modificarile pe care ONG-urile le propun Autoritatii de Management a POS DRU se numara: reducerea ponderii structurilor de economie sociala create in mediu rural (max. 50%) si reducerea numarului minim de angajati/structura creata la 4, asa cum a fost prezentat de AM POS DRU in faza de consultare a ghidului.

In 8 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a lansat o cerere de propuneri de proiecte in valoare de 200 milioane de euro pentru finantarea dezvoltarii economiei sociale in cadrul POSDRU.

La lansare au participat premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Rovana Plumb, si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Potrivit MFE, in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte va fi incurajata infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale.

Finantarile POS DRU urmeaa sa sustina sustine grupurile defavorizate precum persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, copii si femei in situatii de risc, familii monoparentale sau care au mai mult de doi copii, persoane care au parasit timpuriu invatamantul scolar, victime ale violentei in familie, persoane care traiesc din venitul minim garantat sau care locuiesc in comunitati izolate, victime ale traficului de persoane etc.

Beneficiarii si partenerii eligibili pentru contractarea de finantari in cadrul acestui apel sunt ONG-urile, cooperativele, furnizorii de servicii sociale, furnizorii de servicii de ocupare acreditati (publici si privati), intreprinderile implicate in economia sociala, autoritati ale administratiei publice locale.