UPDATE: Ordinul ministerial care stabileste normele metodologice pentru prefinantare si cofinantare, in cadrul fondurilor structurale,a fost semnat de Ministrul de finante si a fost transmis la Monitorul Oficial, au declarat reprezentantii institutiei.

Pentru proiectele in domeniul resurselor umane, prefinantarea poate ajunge chiar la 40%, potrivit documentului de lucru al Ordinului de ministru obtinut de HotNews.ro-EurActiv.ro. In prezent, circa 130 de beneficiari asteapta, de doua luni, normele amintite pentru a-si putea primi avansul si a incepe derularea proiectelor.

Mult asteptatele "norme metodologice" sunt incluse in "Ordinul pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 29/2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat..." pe care il pregateste Ministerul Economiei si Finantelor.

Potrivit proiectului de Ordin obtinut de HotNews.ro-EurActiv.ro, prefinantarea se acorda in procent de maximum 15% din valoarea eligibila a contractului de finantare incheiat intre Autoritatea de management si beneficiar. Aceasta prevedere a fost pastrata dintr-un ordin mai vechi (Ordinul 911 din 2007, n.r.) pe care normele actuale il modifica si-l completeaza.

Ca noutate, "procentul de acordare a prefinantarii in cazul Programului operational sectorial <> este de 30% in cazul proiectelor finantate in cadrul axelor prioritare 1 - 5, respectiv 40% pentru cele finantate in cadrul axei prioritare 6.”

In acelasi timp, spune actul normativ in pregatire, nu se acorda prefinantare beneficiarilor de proiecte finantate in cadrul axelor prioritare de asistenta tehnica din programele operationale si in cadrul Programului operational Asistenta tehnica, in cazul in care acestia fac parte din categoria institutiilor publice din administratia publica centrala.

Proiectul de ordin reglementeaza si modul de recuperare a avansului: "prin aplicarea unui procent din valoarea fiecarei cereri de rambursare intocmite de beneficiari, stabilit de fiecare autoritate de management".

Alte prevederi se refera la mecanismul transferurilor financiare intre autoritati sau modul de recuperare a unor creante ce pot aparea ca urmare a unor nereguli in cursul implementarii proiectelor.

Ordinul ar fi trebuit aprobat cel tarziu la sfarsitul lunii august, asa cum prevede Ordonanta nr. 19/2008.

Intre timp, cei care au castigat finantare pentru proiecte depuse in cadrul programelor operationale asteapta baza legala care sa permita autoritatilor sa le plateasca prefinantarea.

Cristina Iova, directorul Programului Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POS DRU) a explicat ca beneficiarii acestui program, adica peste 100 de organizatii si institutii, asteapta sa demareze proiectele. "In aceeasi situatie sunt si beneficiarii din alte programe, insa, in cazul autoritatilor locale, au existat bani in bugetul de stat care sa le permita inceperea proiectelor", explica Iova. Directorul POS DRU spune ca sunt 132 de contracte incheiate, pentru proiecte de resurse umane, care asteapta aprobarea normelor de catre Ministerul Economiei si Finantelor.