Fondurile UE atrase in 2007-2009: circa 600 milioane euro, putin peste 10% din suma disponibila

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 28 decembrie 2009, 15:30 Economie | EuROfonduri


La finalul acestui an, rata absorbtiei fondurilor europene se va situa la putin peste 10% din totalul sumelor disponibile in perioada 2007-2009. Ultimele date oficiale, valabile pentru data de 30 noiembrie, arata o rata a absorbtiei de 9,58% si dupa ritmul inregistrat in ultimele luni, putem estima ca sansele sa ajunga la 11% sunt destul de mici. Aceasta inseamna ca Romania va fi atras, pana la finalul anului, aproximativ 600 de milioane de euro din cele 5,624 miliarde disponibile.

Teoretic, lucrurile nu stau chiar asa de rau. Daca nu ne uitam direct la platile efectuate pe proiecte ci privim in perspectiva, de exemplu, finantarea UE in cadrul proiectelor contractate, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor Publice (30 noiembrie), acopera circa 53% din banii UE alocati. Asadar, teoretic, sunt sanse ca platile sa ajunga in scurt timp la 53% - depinde de ritmul derularii proiectelor.

Programul Operational Sectorial de Mediu si Programul Operational Regional raman campioanele atragerii de fonduri europene, din punct de vedere al numarului de proiecte relevante, al ritmului aprobari si contractarii acestora precum si al sumelor UE atrase.

Programul de Mediu a fost primul program in cadrul caruia au fost transmise la Bruxelles proiecte spre aprobare, chiar in septembrie 2007, pe vremea cand alte programe abia se puneau pe picioare. In cadrul Programul de Mediu - 41 de proiecte care inseamna fonduri europene in valoare de 3,8 miliarde de lei. Intre acestea se regasesc o serie de proiecte consistente, pentru apa si canalizare, precum si sisteme de management integrat al deseurilor. Acest program este campion si la rata de absorbtie:13,83%.

Programul Operational Regional: 551 proiecte contractate, cu fonduri UE de 4,8 miliarde de euro. Aceste proiecte acopera peste 80% din fondurile UE alocate pentru 2007-2009, cel mai mare procent dintre toate programele cu fonduri europene. POR este pe locul 2, dupa POS Mediu, la rata de cheltuire a fondurilor: 12,87% - la 30 noiembrie.

Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane: 523 de proiecte contractate, care inseamna fonduri europene in valoare de 2,2 miliarde de lei.

Programul Cresterea Competitivitatii Economice: 866 de proiecte, in valoare de 2,9 miliarde de lei, din care fonduri europene de 1,7 miliarde de lei. De la o luna la alta, numarul proiectelor contractate a crescut incet, dar sigur, pe masura ca s-au finalizat evaluarile in cadrul componentelor de IT si acces la internet, cercetare-dezvoltare sau in domeniul energetic. Proiectele contractate acopera circa 56% din fondurile UE alocate pentru perioada 2007-2009, daca platile se vor face in timp util. Din pacate, autoritatile includ in aceasta suma si cele 402 milioane de lei care reprezinta schema de finantare JEREMIE. Aceeasi suma este inclusa in situatia prezentata lunar la capitolul "rambursari", cu toate ca nu este vorba despre un proiect in sine, ci despre o schema de finantare care in acest moment inca nu este operationala.

HotNews.ro a scris, in mai multe randuri, despre programul JEREMIE care reprezinta o schema de finantare adresata IMM-urilor si care, dupa doi ani si jumatate de la initierea procedurilor, inca nu este aplicata. Cu toate acestea, Comisia Europeana a virat Romaniei cele 100 de milioane de euro inca de la finalul lui 2008- potrivit Ministerului Finantelor Publice.

In cea de-a doua jumatate a topului, Transportul si Capacitatea administrativa a institutiilor publice. "Transportul" primeste o gura de oxigen in decembrie.

O veste buna pe final de an: in data de 18 decembrie MTI a semnat cu Comisia Europeana finantarea pentru trei proiecte majore, depuse in cadrul axei prioritare 2 - „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil”. Aceste 3 proiecte insumeaza circa 400 milioane de euro, adica echivalent a mai mult de jumatate din valoarea proiectelor existente, pana in prezent, pe acest program.

Detalii despre cele 3 proiecte:
 • Primul proiect “ Reabilitarea DN24, limita de judet Galati – Vaslui – Crasna si DN24B, Crasna - Albita” are drept obiectiv reabilitarea  a 94.718 km de drum national, intre Galati – Vaslui – Crasna – Albita. Proiectul are un buget total de 147.952.166 Euro, din care 86.622.303 Euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, restul sumei fiind asigurata de la Bugetul de Stat.
 • Proiectul „Reabilitarea drumului national DN1H Zalau - Alesd” are drept obiectiv reabilitarea a 69,334 km de drum national, intre orasele Zalau si Alesd. Proiectul are un buget total de 114.067.355 Euro, din care 67.263.644 Euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, restul sumei fiind asigurata de la Bugetul de Stat.
Pentru cele doua proiecte mentionate mai sus, beneficiarul este Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A.
 • Obiectivul celui de al treilea proiect “Prelungirea digului de nord al portului Constanta” consta in prelungirea digului de nord al portului Constanta cu un tronson de 1 050 m, respectiv de la 4 850 m la 5 900 m. Proiectul are un buget total de 143.990.000 Euro, din care 57.875.480 Euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, restul sumei fiind asigurata de la Bugetul de Stat.
Beneficiarul acestui proiect este Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. - Constanta.

Conform deciziilor de finantare, cele trei proiecte mentionate vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2013. Vezi comunicatul Ministerului de resort aici.

Datele nu au fost "prinse" in situatia publicata de Ministerul de Finante, la 30 noiembrie, unde se regasesc numai 2 proiecte mai serioase contractate pe Programul de Transport, finantarea UE insumand, pe acest program, 707 milioane de lei.

Cu aproximativ un an in urma, Ministerul Transporturilor anunta ca primele proiecte au fost transmise spre aprobare Comisiei Europene. Practic, a fost nevoie de un an pentru contractarea celor de mai sus.

Programul de Transport a inregistrat la finalul lunii noiembrie, pentru prima data in istorie, o rata de absorbtie peste 0%, mai exact au existat plati efectuate in valoare de 134 milioane de lei.

Pe ultimele doua locuri din punct de vedere al absorbtiei fondurilor se gasesc Programul Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) si Programul Operational Asistenta Tehnica.

PO DCA a inregistrat o rata de cheltuire a fondurilor de 1,25%, desi numarul de proiecte contractata este destul de mare - 96 de contracte.

PO Asistenta Tehnica a inregistrat o rata nesemnificativa de absorbtie, de 0,11%, cu numai 13 proiecte contractate. Trebuie spus ca acesta din urma este destinat institutiilor din sistemul de gestionare a fondurilor, pentru a le sprijini in acest proces. Acestea au avut, in total, numai 28 de initiative de a primi finantare, in acesti 3 ani, din care numai 13 s-au concretizat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1861 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  1,5x Roşia Montană în doar 2 ani (Luni, 28 decembrie 2009, 15:53)

  Sakura [utilizator]

  Deci în doi ani România primea de la EU de 1,5x mai mulţi bani decât din toţi cei 14 ani ai "proiectului" Roşia Montană. Doar că am fost prea incompetenţi ca să-i şi luăm.
  Alooo!!! Nenea Videanu!!! Mai lasă şpaga şi treci la muncă. Sau fondurile europene nu-ţi plac că nu le poţi sustrage? (Apelul la muncă este la fel de valabil şi pentru restul pedeleului, pesedeului, penalilor ş.a.)
 • +2 (2 voturi)    
  Fonduri Euro (Luni, 28 decembrie 2009, 16:11)

  Observer [anonim]

  Lasati ca vine mme Udrea si le absoarbe pe toate.
 • +2 (2 voturi)    
  Uite măsură a competenței... (Luni, 28 decembrie 2009, 17:05)

  Wasile [utilizator]

  Pentru articolul legat de restructurarea bugetarilor, comentatorii se întrebau în funcție de ce se decide pe cine dăm afară.
  Iată un indicator simplu: gradul de absorție al fondurilor europene. Nu este singurul, bineînțeles, dar este destul de relevant.

  Mai adăugăm la asta numărul de reclamații comparativ cu media națională, niște teste de eficiență legate de timpul de rezolvare, niște profiling (adică cu ce vă ocupați voi timpul), gradul de inovație adus pentru rezolvarea problemelor nou-apărute, și iată un KPI (știți voi, Key Performance Index) care ne poate spune exact pe cine dăm afară.

  Dar deh, la stat nu se face management, se face conducere. După ureche.
  Și se absorb fonduri europene tot așa, după ureche. Bani gratis, și nu sunt în stare să-i ia.

  A se ține totuși cont că Românica contribuie la bugetul UE cu peste un miliard de euro anual, dacă nu mă înșeală memoria. Măcar banii ăștia ni-i scoatem înapoi?
  • +1 (1 vot)    
   Nu (Luni, 28 decembrie 2009, 20:09)

   aladin [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   In nici un caz nu atragem ceea ce viram la UE.
  • +1 (1 vot)    
   UE nu are nici o apasare ,stie ca nu putem (Luni, 28 decembrie 2009, 20:16)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   consuma banii decat pe bautura, si regulamentul UE interzice sa se dea banii la alcolici ,ei vor proiecte..
   toata armata de comentatori politici,moderatori,etc ar trebui sa se recalifice sa faca consultanta pentru realizarea de proiecte finantabile prin fondurile europene...
  • 0 (0 voturi)    
   KPI (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:30)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   acest indicator se va aplica la aia mici, in nici un caz la sefii lor, numiti politic!
 • +2 (2 voturi)    
  Proiectu Lu Ieuropa (Luni, 28 decembrie 2009, 18:45)

  Proiectu lu europa [anonim]

  Nu-I vedem inca inapoi.de dat ii dam usor de la min finante.de luat e Mai greu pentru ca la proiectele UE Tre sa scri ce vrei sa faci si , Mai important , ce ai facut cu banii, si sa se si Mai Vada ceva.Contribuim1mld in2009 si am incasat , pe competenta noastra doar 600mil si-un pic...dar nu e vorba de competenta sau incompetenta ci de bunavointa sefilor de la carma bugetarilor care nu inteleg de ce ar trebui sa semneze un proiectel de 50-100mii neuro fara sa aibe si ei acolo de-o spaga mica.
 • +1 (1 vot)    
  Cum calculati rata de absorbtie? (Luni, 28 decembrie 2009, 19:45)

  Un "fan" al proiectelor europene [anonim]

  Stimata doamna, pentru acuratetea informatiilor.....
  Rata de absorbtie se calculeaza la totalul valorii sumelor certificate si platite catre beneficiarii de proiecte, nu la total valoare contractata.
  Ar fi bine sa cereti autoritatilor de management astfel de informatii....daca sunt dispuse sa dea asa ceva.
  Daca cele 10 procente calculate de dvs. se raporteaza doar la sumele contractate, stam chiar foarte prost. Adevarul il vom afla anul viitor, cu ocazia pregatirilor pentru prima cerere de rambursare catre comisie. Sa nu uitam ca pentru anul 2007, N+3 inseamna 2010.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:49)

   Ioana M redactor [anonim] i-a raspuns lui Un "fan" al proiectelor europene

   Stimata doamna/stimate domn; rata de absorbtie reprezinta - atat in acest articol cat si in documentul oficial citat , catre care am facut link in articol - % Platile din contribuţia UE în raport cu alocarea UE 2007 - 2009. Multumim pentru interes!
 • +1 (1 vot)    
  Muieti is posmagii? (Luni, 28 decembrie 2009, 19:52)

  Houstonianul [anonim]

  Cu alte cuvinte: "Muieti is posmagii"?

  Degeaba s-au agitat rusii sa nu primiti nimic din Planul Marshal, ca nici cu aceia n-ati fi facut mai multi purici. Culmea leneviei la romani: sa vi se dea miliarde gratis numai sa vrei sa pui mana sa muncesti (pe bune), ci sa nu-i vrei pentru ca nu ii poti fura!

  Da' lasa ca mai bine beti pe datorie de la banci cu dobanda, nu-i asa? Ca bancile nu va intreaba ce ati facut cu banii, va lasa sa-i cheltuiti aiurea pe prostii, ca sa va ia dobanda dupa acea.

  Ce mai, neam "competent" demn de economia globala a secolului XXI!
 • 0 (2 voturi)    
  Oare de ce nu atragem fonduri? (Luni, 28 decembrie 2009, 20:36)

  aladin [anonim]

  Cred ca intrebarea esentiala este de ce nu reusim sa atragem fonduri europene. Am studiam putin problema, oarecum ma ocup de acest domeniu (lucrez in sistemul bugetar, am facut cateva proiecte si chiar am avut succes, in sensul ca sunt semnate contracte de ordinul zecilor de milioane de euro) si acum problema:
  1. marea majoritate a fondurilor pot fi atrase doar de institutii ale statului, adica de sistemul bugetar (hulit din toate pozitiile);
  2. in sistemul bugetar daca nu ai putina pasiune pentru ceea ce faci nu se va intampla nimic (de exemplu salariul meu este undeva pe la 2.600 lei, nu am primit nici un bonus de 75% pentru ca am lucrat cu fonduri europene), deci unde vreti performanta?
  3. pentru a scrie un proiect, a participa la licitatie, a desemna o societate privata ca si castigator a acelei licitatii (acest lucru s-ar traduce prin a asigura slujbe pentru sistemul privat, care uita acest lucru) si a implementa un proiect inseamna destula responsabilitate, care este rasplatita asa cum este in sistemul bugetar.
  Concluzia: In afara de traim in tara pe care o meritam, cred ca nici persoanele din sistemul bugetar si nici cele din privat nu vor sa faca ceva in a absorbi cat mai multe fonduri.
  Observ ca nou romanilor ne place doar sa discutam, nu si sa muncim. Credeti ca va veni cineva si ne va introduce in protofel banii?
  Oricum de exemplu eu mai am de semnat doua contracte, castigate de firme din tara, concurenta care a pierdut, tot din tara, a depus contestatie pe motiv ca pretul este mult prea mic (sa moara si capra vecinului). Deci cam asa sta treaba pe la privat.
  • 0 (2 voturi)    
   Pentru ce sa primesti bonus? (Luni, 28 decembrie 2009, 21:14)

   Houstonianul [anonim] i-a raspuns lui aladin

   Pentru ce sa primesti bonus, ca ti-ai facut treaba "cu pasiune"? Pentru ca ti-ai facut treaba exista salar. Tu si ceilalti ca tine ar trebui sa-si vada de treaba nu "din pasiune", ci pentru salarul de baza pe care il primiti.

   Nu esti multumit de salar? crezi ca valorezi mai mult pe piata? Nu esti satisfacut de cata responsabilitate ai? Da-ti demisia si vinde-ti serviciile profesionale in alta parte pe bani mai multi (daca ti-i da cineva), nu stati degeaba pe 2600 de lei doar pentru ca nu vi se "dau" "sporuri".

   Iar cu privatii lasa-i sa faca contestatie, e dreptul lor. Daca colegii bugetarii de la justitie si-ar face si ei eficient treaba pentru care sunt platiti cu salar, contestatiile s-ar rezolva rapid. Ia exemplu de la americani: Madoff a fost arestat, judecat si intemnitat in numai 8 luni. Scurt pe doi si apoi "Next!".

   Va meritati saracia in care va zbateti. Te tine cineva legat de biroul de bugetar daca nu esti multumit cat e salarul?
   • 0 (2 voturi)    
    Ha! Ha! (Luni, 28 decembrie 2009, 22:12)

    aladin [anonim] i-a raspuns lui Houstonianul

    Prietene, cred ca nu ai inteles, puteam sa stau degeaba si primeam aceasi bani. Eu vorbesc strict de ceea ce se intampla. Nu am spus ca nu sunt multumit de salariu. Ideea esentiala era ca ar trebui sa punem osul la treaba cu totii si cei din bugetar si cei din privat. Daca fac contestatie nu intelegi ca se pierd bani europeni? Crezi ca cei care au depus contestatie au dreptate?
    • +2 (2 voturi)    
     Justitia (Luni, 28 decembrie 2009, 22:58)

     Houstonianul [anonim] i-a raspuns lui aladin

     Pai exact asta spuneam: salarul dumitale (si al altora) este rasplata pentru munca facuta "responsabil", cu "pasiune", nu bonusul. Salarul nu este pentru semnat condica si asteptat "bonus de pasiunea raspunderii".

     Nimeni nu stie cine are dreptate. Dreptul de a contesta, de a cere sa se faca dreptate este o libertate fundamentala. Tocmai de aceea intr-o tara civlizata, o justitie eficienta rezolva cazurile rapid, pentru a atinge 2 scopuri: (1) sa nu stea lumea in loc pana se lamureste a cui e dreptatea (2) pentru ca se face totusi dreptate.

     Putorile de la justitie ce fac, de ce freaca menta ani de zile pana cand se prescrie "dreptatea"? Si culmea, mai fac si greva ca nu le convine salarul de frecat menta!

     Nu degeaba insista birocratii ne-alesi de la Brussels cu justitia, ca in loc sa fie un facilitator al libertatilor si eficientei, e tocmai o frana la carutza de Romania.

     Prea multi bugetari frecatori de menta acolo in Romania. Prea mare stratul de jeg bugetar. Ar trebui sa fiti dati afara toti pana la unul si joburile outsourced in India. Pun pariu ca daca ati angaja indieni din Mumbay care nu stiu o boaba romaneste la pretul de 1000 de capete pentru RON2600, si tot ar face o treaba mai buna si mai eficienta, ca aia mor de foame si chiar vor sa munceasca pentru o bucata de paine.
     • -1 (1 vot)    
      Posibil (Marţi, 29 decembrie 2009, 8:19)

      aladin [anonim] i-a raspuns lui Houstonianul

      Bun, de ce nu vii sa te angajezi la bugetari si sa incepi sa lucrezi pentru o societate mai buna? Sunt de acord sa fie dati afara bugetari si sa fie reformat intreg sistemul. Ti se pare mare salariul de 2600 ron? Nu cred, transforma-l in euro si fa un simplu calcul si ai sa vezi cam cu cat ramai dupa ce platesti utilitati, intretinere, chirie etc. Nu cred ca daca vor fi dati afara bugetari si salariul in acest sector va fi unul onest. Tot ne comparam cu ceea ce se intampla in afara. Acolo un salariu de bugetar pleaca de la 1000 euro si ajunge si la 10.000 euro pe luna, functie de pozitia fiecaruia. Si acolo se freaca menta, dar sistemul este foarte bine pus la punct iar cetateanul nu are de suferit de pe urma acestora. Si in afar de asta in Romania si sistemul privat este putred, cam aceleasi mentalitate ca la bugetari
   • 0 (0 voturi)    
    lamurire (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:37)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Houstonianul

    eu nu sunt bugetar, dar prietena mea este; stii care e hiba la ea la job? orice ar incerca sa faca performant, este blocat de seful ei, un imbecil numit politic, care prefera sa nu se faca nimic bun daca nu poarta semnatura lui! in plus, ipochimenul se teme de subalternii competenti, care-i scot in evidenta inutilitatea; ca atare, intai sa rezolvam problema clientelismului politic si apoi discutam despre eficienta sistemului bugetar; inainte de asta e pierdere de vreme.
 • +1 (1 vot)    
  la shpaga de 25% din sumã (Luni, 28 decembrie 2009, 23:30)

  gix [anonim]

  mult succes la atras fonduri UE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by