78 de proiecte ale microintreprinderilor au fost reziliate, in cadrul Programului Operational Regional si aproximativ 126 in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice - potrivit declaratiilor de vineri, 5 martie, ale directorilor autoritatilor de management, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar, corelate cu datele publicate de Ministerul Finantelor Publice.

13% - procent cu ghinion pentru fondurile europene pentru Cresterea Competitivitatii Economice. Este vorba despre numarul proiectelor reziliate, raportat la cele contractate - dupa cum a declarat Catalina Melita, directorul acestui Program. Conform datelor oficiale disponibile la 28 februarie 2010 pe www.fonduri-ue.ro, numarul proiectelor contractate este de 973. "Procentul nu este mare, dar trendul de crestere este puternic", a spus directorul POS CCE.

Catalina Melita a explicat ca motivele rezilierilor tin, in principal, de "capacitatea beneficiarilor de a asigura resurse financiare". Insa, in opinia sa, mai este si alta cauza: "supraevaluarea fortelor proprii. Aceasta are legatura cu bugetul proiectului si cu plafoanele maxime care se aloca, prin program. Multi solicitanti spun: <<1 milion de euro este valoarea maxima care se poate primi? Atunci, atata cerem!>> Ulterior, constata ca nu au capacitatea sa duca acel proiect la bun sfarsit", a explicat Catalina Melita.

Aceasta a mai spus ca autoritatile sunt interesate ca "relatia beneficiarilor cu consultantii si sa nu se opreasca la semnarea contractelor de finantare".

La Programul Operational Regional, procentul proiectelor reziliate ale microintreprinderilor este mai mare, de peste 20%. Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Management a acestui program a declarat ca 78 de proiecte au fost reziliate "la solicitarea beneficiarilor, cu foarte putin exceptii". Motivele, prezentate de Gabriel Friptu, constau in lipsa posibilitatii de finantare si, ca o cauza a crizei economice, "a disparut oportunitatea de pe piata".

Putinele rezilieri care au avut loc la inititaiva finantatorilor au avut drept cauza "constatatarea incalcarii prevederilor contractuale: la 6 luni dupa semnarea contractului beneficiarii nu facusera nimic".

Gabriel Friptu a mai atras atentia ca "pe zona de mediu de afaceri ne lovim de o chestiune practica - sunt multi care aplica pentru a lua bani europeni si nu se gandesc ca e un mijloc si nu un scop in sine".