Aceeasi suma a fost disponibila si in 2010 prin Fondul National de Garantare pentru IMM, insa "nici jumatate din aceasta suma nu a fost solicitata pana acum", declara pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Aurel Saramet, presedintele Fondului. Suma alocata anul viitor pentru cofinantarea proiectelor mai multor categorii de institutii publice, aprobate pentru finantare UE, precum si o serie de completari legate de valoarea de executare a garantiei si de includerea in randul beneficiarilor de garantii si a proiectelor ex-ISPA - toate acestea sunt incluse intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Cei care pot solicita garantii de stat prin Fondul National de Garantare, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2010 (modificata prin OUG 92/2010), sunt:

  • a) unitati administrativ-teritoriale;
  • b) institutii de invatamant superior de drept public acreditate;
  • c) institutii de cercetare-dezvoltare de drept public acreditate;
  • d) operatori regionali/locali de servicii de alimentare cu apa si canalizare.
  • (2) Pentru a beneficia de Programul de sprijin, entitatile prevazute la alin. (1) trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
  • a) solicitantii sprijinului au incheiat un contract de finantare cu o autoritate de management sau cu un organism intermediar pentru proiectul pentru care solicita sprijin sau au calitatea de beneficiari finali ai unui proiect aprobat in baza unui memorandum de finantare ISPA incheiat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana;
  • b) proiectele pentru care se solicita sprijin sunt promovate in urmatoarele domenii: infrastructura rutiera, infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructura pentru managementul deseurilor, infrastructura destinata educatiei si cercetarii-dezvoltarii, infrastructura tehnologica de cercetare si dezvoltare stiintifica, infrastructura in domeniul sanatatii, infrastructura in domeniul asistentei sociale, precum si infrastructura de turism care nu intra sub incidenta ajutorului de stat;
  • c) proiectele pentru care se solicita sprijin trebuie sa prevada realizare de lucrari si/sau achizitie de echipamente intr-o proportie de cel putin 50% din valoarea eligibila a proiectului."

Aurel Saramet, presedintele FNMGCIMM a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca in 2010 nici jumatate din suma disponibila pentru acordarea de garantii, de 300 milioane euro, nu a fost solicitata de catre beneficiarii amintiti. "Eu am stat de vorba cu primari din intreaga tara. Motivul pentru care nu au solicitat garantii este acela ca, desi sunt multe proiecte aprobate, dureaza foarte mult ciclul de licitatii publice. Sper ca in anul 2011 sa fie mai dinamica absorbtia", a spus Saramet.

In Proiectul de HG publicat vineri, 3 decembrie, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice au fost facute o serie de completari astfel incat sa poata beneficia de aceste garantii si autoritatile locale care implementeaza proiecte ex-ISPA, care se confrunta cu probleme majore.

"Lipsa acestor prevederi poate provoca insuficienta resurselor financiare necesare continuarii si finalizarii proiectelor ex-ISPA", se arata in nota de fundamentare publicata impreuna cu proiectul de HG.

Vezi aici:

Mai multe informatii despre proiectele ISPA si stadiul acestora pot fi gasite:

  • Aici - pentru masurile derulate de CFR,
  • Aici - pentru masurile derulate de CNADNR,
  • Aici - pentru proiectele de mediu, gestionate de Ministerul Finantelor Publice.