China va contribui, in continuare, la eforturile internationale de ajutorare a Europei in criza, a declarat sambata vice-ministrul de Externe al Chinei, Fu Ying, citat de Reuters. Fu Ying a respins ideea ca administratia de la Beijing sta cu mainile in san in timp ce regiunea sufera, insa a avertizat ca nu poate fi vorba de un "ajutor pentru dezvoltare" dat Europei. Potrivit vice-ministrului, Europa nu se poate astepta ca guvernul de la Beijing sa isi foloseasca o mare parte a rezervelor valutare de 3.2 trilioane de dolari pentru a salva natiunile indatorate.

Fu Ying, vice-ministru de Externe al ChineiFoto: Reuters

"China va lua parte la eforturile internationale de ajutorare a Europei. Am facut multe, am fost implicati, europenii stiu", a declarat vice-ministrul de Externe, cu ocazia World Policy Conference de la Viena.

Intrebata cum anume va ajuta China, Fu Ying a declarat: "Dorim sa investim, importam mai mult, va trimitem delegatii care sa cumpere, lucru care va contribui la crearea de locuri de munca, care va ajuta la stimularea economiei."

"China va continua sa fie parte a efortului pentru ca suntem conectati, interdependenti. Suntem in aceasta situatie impreuna. Suntem intr-o barca", a completat vice-ministrul de Externe al Chinei.

In calitate de proprietar al celor mai mari rezerve valutare din lume, guvernul chinez este unul dintre putinele guverne care poseda buzunare suficient de adanci pentru a cumpara o parte importanta a datoriei publice europene si a scoate regiunea din regiunea din criza economica.

Sustinatorii acestei idei argumenteaza ca Beijingul ar beneficia de pe urma ajutorarii Zonei Euro. Si-ar diversifica rezervele financiare si ar stimula dezvoltarea economica a celei mai mari piete de export a Chinei.

China a evitat sa se pronunte, pana acum, cu privire la o contributie catre fondul de salvare a Europei. Fu Ying a declarat, la Viena, ca ideea ca Beijingul sa "ajute" Europa a fost, adesea, intelesa gresit.

"Cand este tradusa in chineza, suna precum ajutor pentru dezvoltare insa nu despre acest lucur vorbim", a afirmat vice-ministrul de Externe chinez in timpul discutiilor de la Viena.

"Lucrul pe care vrem sa il facem este sa fim parte a efortului de a stimula economia", a spus aceasta, adaugand ca Beijingul spera sa creasca, in 2012, importurile din Europa.

"China are 120 milioane de oameni care traiesc cu un dolar pe zi, asa ca nu este genul de tara indeajuns de bogata pentru a vorbi despre salvarea altora. Aceast lucru nu inseamna ca incearca sa stea departe de acest efort global .... suntem, cu totii, interdependenti", a spus Fu Ying.