Gheorghe Ialomitianu a primit din partea revistei The Banker, ce apartine gupului Financial Times, premiul Ministrul de Finante al anului in Europa. Distinctia vine pe fondul absentei cvasi-totale a lui Ialomitianu din spatiul public, el fiind deseori acuzat ca nu participa nici macar la intalnirile importante ale ministrilor de Finante din UE. Reprezentantii mediului de afaceri l-au acuzat deseori pe Ialomitianu de orice lipsa de initiativa, el fiind considerat un simplu executant al strategiilor convenite de Guvern cu FMI.

Gheorghe Ialomitianu, intr-un rar dialog cu presaFoto: Agerpres

Surprinzatorul premiu vine intr-un an in care datele macroeconomice ale Romaniei s-au imbunatatit simtitor in urma aplicarii unor masuri de austeritate caracterizate drept "brutale" de seful Erste Bank.

Potrivit The Banker, premiul a fost acordat pentru activitatea ministrului, care a obtinut rezultate in implementarea reformelor structurale, mentinerea sustenabilitatii fiscale si a legislatiei fiscale. Gheorghe Ialomitianu a declarat pentru The Banker ca cel mai important obiectiv pe care l-a impus la Ministerul de Finante, dar si in cadrul guvernului, a fost indeplinirea angajamentelor convenite cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, care "a condus la recastigarea increderii pe piata interna si pe pietele financiare internationale".

Gheorghe Ialomitianu, desemnat cel mai bun ministru de finante de The Banker

Gheorghe Ialomitianu, desemnat cel mai bun ministru de finante de The Banker

Foto: captura ecran

Revista arata ca Romania a reusit sa incheie cu succes programul cu FMI in martie 2011 fara a trage ultima transa din imprumut si a semnat un nou acord stand by, de tip preventiv, in valoare de 3,5 miliarde de euro. De asemenea, publicatia mai spune ca, in iunie 2011, Romania a revenit pe piata europeana a obligatiunilor pentru prima data de la inceputul crizei financiare cu o emisiune de 1,5 miliarde de euro, care a avut un pret inauntrul intervalului existent pentru titlurile de stat spaniole.

Totodata, se arata ca agentia de evaluare financiara Fitch a crescut ratingul Romaniei la nivelul recomandat pentru investitii, intr-un moment in care calificativele statelor din zona euro aveau o tendinta opusa.

"Aceste succese justifica un program dureros de reduceri salariale si concedieri din sectorul public. Economia a facut eforturi pentru a reveni pe crestere in fata unor astfel de constrangeri bugetare, criza din zona euro ar putea duce in continuare la deteriorarea situatiei economice, insa domnul Ialomitianu nu s-a abatut", se spune in prezentarea facuta ministrului de finante din Romania.

Citeste pe site-ul The Banker motivele pentru care Gherorghe Ialomitianu a fost declarat Ministrul de Finante al anului in Europa. (N.R - pentru a accesa materialul trebuie sa va inregistrati)