Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor au demarat discutii in vederea elaborarii unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultura, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, citat de Agerpres. Proiectul, care ar putea intra in vigoare in ianuarie 2013, prevede impozitarea vinzarii de produse agricole in piete. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, oficialii MADR au declarat ca ca in acest moment, la nivelul MADR nu exista un proiect de act normativ care sa introduca o noua forma de impozitare pentru producatorii agricoli.

"Cred sincer ca cei care desfasoara activitate agricola ca persoane fizice autorizate, firme, intreprinderi individuale, asociatii familiale etc. si care produc pentru piata, deci au un volum de activitate comerciala semnificativ, trebuie sa intre in randul platitorilor de impozite. Venitul agricol nu trebuie sa faca nota discordanta in cazul in care aceasta activitate este desfasurata in scop comercial", a spus Tanczos Barna.

Secretarul de stat a spus ca, in cazul agriculturii de subzistenta, cind fermierul produce pentru consumul propriu, "impozitarea trebuie sa fie mai relaxata sau sa nu se perceapa impozit".

"Dar in cazul in care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea productiei, atunci e clar ca trebuie impozitata si vorbim aici de cei care exploateaza zeci, sute de hectare de teren (...), care au sute de oi, vaci si porci si care trebuie sa intre in randul platitorilor de impozit", a mai spus Tanczos Barna.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii considera ca abordarea este absolut corecta, deoarece acesti agricultori beneficiaza de subventii consistente de la bugetul central, fara sa contribuie cu nimic la visteria statului.

Tanczos a mai spus ca in prealabil propunerea a fost discutata cu reprezentantii fermierilor, iar acestia sunt si ei de acord sa intre intr-un sistem de evidenta si impozitare corect.

Redam comunicatul primit de la MADR:

Referitor la informatiile aparute in mass-media conform carora "producatorii agricoli care vand in piete ar putea fi impozitati", Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) face urmatoarele precizari:

Avand in vedere ca sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit sa devina persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificari privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finantelor Publice a trimis in teritoriu o circulara prin care se clarifica, dupa multe discutii si ambiguitati, ca persoanele fizice care desfasoara activitati agricole in baza unei autorizatii (PFA; II; AF) nu platesc impozit pe veniturile realizate in agricultura.

Subliniem faptul ca in acest moment, la nivelul MADR nu exista un proiect de act normativ care sa introduca o noua forma de impozitare pentru producatorii agricoli.