Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca vrea sa modifice Legea salarizarii, incluzand in "anvelopa nationala" cheltuieli de personal pentru fiecare institutie, respectiv primarii, consilii judetene, ministere, dar si "un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, si un salariu maxim". Intrebat cand va intra in vigoare noua lege a salarizarii, Ponta a raspuns ca isi doreste ca acest lucru sa se intample in 2013, potrivit Mediafax. Seful Guvernului a vorbit si despre regionalizare, spunand ca nu se grabeste cu acest proiect si ca este posibil ca ea sa aiba loc anul viitor.

"Am discutat cu cei prezenti la intalnire despre viitorul sistem de salarizare in aparatul public. Intentionez ca in anvelopa nationala - sapte la suta din PIB negociata cu partenerii nostri internationali - sa facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare institutie in parte - primarie, CJ, minister - sa avem un salariu minim, probabil de 1.000 de lei si un salariu maxim. Cred ca un raport de 1 la 7 va fi, adica cel mai mare salariu sa fie de 7.000 de lei si in acestea conducatorul institutiei, pe baza unor criterii, sa poata stabili mult mai flexibil de cati oameni are nevoie, cum ii stimuleaza pe cei care au rezultate in activitate, cum ii sanctioneaza. Asta inseamna modificarea Legii salarizarii care, de fapt, nu a fost niciodata pusa in aplicare, a fost doar o idee, din pacate, finalizata cu un faliment si a Legii functionarului public"", a declarat Victor Ponta.

Intrebat cand va intra in vigoare noua lege a salarizarii, premierul a raspuns ca isi doreste ca acest lucru sa se intample in 2013: "Eu imi doresc anul acesta, odata cu Legea bugetului public, ca sa poata fi aplicata odata cu noul buget, in 2014. Trebuie sa ne incadram in sapte la suta din PIB, orice incalcare a acestei prevederi inseamna nu doar incalcarea unor angajamente la nivel national, ci inseamna o nesustenabilitate a administratiei publice romanesti".

  • Victor Ponta despre regionalizare

Primul ministru a mai afirmat, joi, intr-o sedinta cu autoritatile locale de la Sibiu, ca nu se grabeste cu proiectul regionalizarii si ca ia in calcul ca regionalizarea sa se faca anul viitor, dar aceasta cu riscul sa apara astfel "o mica problema vizavi de modul de organizare a absorbtiei fondurilor europene": "Eu personal cred ca, opinia personala este ca un lucru bun nu trebuie neaparat facut in graba. Asa incat, daca nu va fi anul acesta si va fi la anul, e o mica problema vizavi de modul de organizare a absorbtiei fondurilor europene, dar poate ca avem timp mai mult ca sa ne gandim sa facem proiectul de regionalizare intr-adevar pentru urmatorii 20-25 de ani", a spus Ponta, citat de Agerpres.

El a precizat ca nu fuge de subiectul regionalizarii, care "tulbura toata tara": "Nu o sa evit nici cat e presa, nici dupa ce pleaca presa, controversa care sigur tulbura si Sibiul si toata tara cu regionalizarea. Sa nu credeti ca evit subiectul cu regiunile".

Victor Ponta a adaugat ca nu se va pronunta curand in privinta capitalelor regionale. "Eu cred ca oricum nu o sa ma auziti curand unde cred eu ca trebuie sa fie capitala vreunei regiuni, pana nu ne lamurim, in primul rand, cate atributii dam la regiuni. Din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, cat mai multe atributii o sa dau la regiuni, la judete, la orase, va fi mai bine. Mi se pare in continuare inacceptabil ca atat de multe lucruri sa se decida la Bucuresti".

Primul ministru a mai spus nu agreeaza neaparat o varianta cu 8 regiuni: "In al doilea rand, care vor fi regiunile. Sigur ca-i mai simplu sa mergem pe cele opt regiuni actuale, dar dar nu e neaparat mai eficient. Si daca vom gasi solutia prin care sa avem o reorganizare mai eficienta, o vom face. Iar in al treilea rand, sigur asta e o problema tactica, cand vom adopta modificarea constitutionala. Acum e, stiti foarte bine, cvorumul de 50 %, peste un an va fi 30 %, o sa decidem din punct de vedere politic".

Victor Ponta s-a aflat, joi, intr-o vizita oficiala in municipiul Sibiu. Premierul a avut, la sediul Consiliului Judetean Sibiu, o intalnire cu reprezentanti ai autoritatilor locale, ai institutiilor deconcentrate si cu alesi locali din judet, la care au participat peste o suta de persoane.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 19 iulie, la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM, ca o noua lege a salarizarii trebuie sa fie o prioritate a noului acord cu organismele internationale, precizand ca desi se vorbeste de elaborarea unui nou act normativ, nu trebuie uitat ca exista deja o lege, care nu e aplicata.