Grecia a adoptat joi, in procedura de urgenta, un proiect de lege privind reforma codului fiscal si reducerea sectorului bugetar, dictat de creditorii sai internationali UE si FMI, fapt ce permite Atenei sa primeasca urmatoarea transa a imprumutului acordat, anunta Agerpres, citand AFP. Adoptarea proiectului era un prealabil la plata unei noi transe de ajutor, in valoare de 2,5 miliarde de euro, acordata Greciei saptamana viitoare de zona euro.

Proiectul a fost adoptat de majoritatea ce apartine coalitiei guvernamentale, alcatuita din conservatori si socialisti, condusa de premierul de dreapta Antonis Samaras, potrivit unei surse parlamentare.

Principalul partid de opozitie, Stanga radicala Syriza, precum si alte patru partide parlamentare au votat impotriva proiectului de lege care constituie ultima etapa pentru ca Grecia sa isi indeplineasca angajamentele asumate fata de creditorii sai.

Adoptarea proiectului era un prealabil la plata unei noi transe de ajutor, in valoare de 2,5 miliarde de euro, acordata Greciei saptamana viitoare de zona euro. Noua lege instaureaza un cod de procedura fiscala mult mai sever si completeaza legea votata la 18 iulie privind reducerea sectorului bugetar a carei aplicare a demarat in cursul acestei saptamani cu disponibilizarea mai multor mii de salariati.

Miercuri, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat ca 'Grecia a pus in aplicare in mod satisfacator actiunile prioritare cerute pentru urmatoarea plata' din programul de asistenta financiara, 'cu exceptia unei actiuni a carei adoptare de catre parlamentul grec urmeaza sa aiba loc pe 25 iulie'.

"Cand acest proces va fi incheiat in mod corespunzator" fondul de salvare al zonei euro "va fi autorizat sa plateasca prima parte a viitoarei transe, in valoare de 2,5 miliarde de euro", a precizat Dijsselbloem.

Pe 8 iulie, UE si FMI si-au dat acordul pentru deblocarea unei noi transe dintr-un imprumut acordat Greciei in valoare de 6,8 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde de euro achitate de zona euro la sfarsitul lunii iulie prin intermediul fondului sau de salvare.

In afara sumei acordate de Eurogrup, noua transa include 1,5 miliarde de euro pe care trebuie sa o asigure bancile centrale ale tarilor europene restituind Atenei dobanzile la datoria Greciei.

La acestea se vor adauga 1,8 miliarde de euro din partea FMI, al carui consiliu de administratie se va pronunta la sfarsitul lunii iulie, si inca un miliard de euro, in luna octombrie, provenind in mod egal de la fondul de salvare si bancile centrale.