Economia Statelor Unite a inregistrat o crestere dezamagitoare in primul trimestru al anului, din cauza iernii dificile, cu un avans de doar 0,1% in cifre anualizate, potrivit primei estimari a departamentului Comertului, publicata miercuri si citata de AFP.

Previziunea mediana a analistilor arata o crestere de 1% a produsului intern brut (PIB) dupa o expansiune de 2,6% in trimestrul IV din 2013.

In afara cheltuielilor pentru consum, care s-au comportat bine - in special gratie cheltuielilor in servicii - si care afisau o crestere de 3% (fata de 3,3% in trimestrul precedent), numeroase sectoare ale economiei au intrat pe rosu.

Astfel, investitiile intreprinderilor au scazut cu 2,1%, dupa o crestere de 5,7% in trimestrul precedent. Investitiile rezidentiale sunt in scadere cu 5,7%. In ceea ce priveste exporturile, acestea au scazut cu 7,6%, dupa ce crescusera cu 9,5% in trimestrul precedent.

Departamentul nu a facut comentarii pentru a explica aceasta incetinire brusca, dar Federal Reserve (Fed) avertizase in mai multe randuri ca iarna deosebit de grea a incetinit activitatea economica.

Prima estimare a PIB-ului este de obicei puternic revizuita in cursul urmatoarelor doua estimari.