Eroziunea hegemoniei economice a vechilor puteri se accelereaza, ultimele cifre internationale aratand ca tarile bogate din OCDE reprezinta acum mai putin de jumatate din bogatia mondiala si ilustrand premisele unei revolutii: China ar putea detrona foarte rapid Statele Unite, scrie AFP.

Banca Mondiala a publicat miercuri un studiu amplu legat de bogatia natiunilor plecand de la cifrele din 2011, denumit ICP si realizat impreuna cu mai multe organisme internationale, comparand, clasic, productia fiecareia in valori absolute. Dar aceste cifre au fost ajutate in functie de paritatea puterii de cumparare (PPP).

"Statele Unite au ramas cea mai mare economie din lume, dar sunt urmate indeaproape de China atunci cand privim la PPP. India este de acum a treia economie a lumii, depasind Japonia", potrivit Bancii Mondiale.

"PPP sunt rate de conversie pertinente pentru a face comparatii internationale ale activitatii ecoomice. Spre deosebire de ratele de schimb, ele elimina diferentele de preturi intre tari", explica OCDE.

Mai exact, PIB-ul american s-a ridicat la 15.533 miliarde de dolari in 2011, in timp ce cel chinez a fost de 7.321 miliarde dolari. Dar, ajustat in PPP, PIB-ul Chinei ajunge la 13.495 miliarde dolari, foarte aproape de tara care domina economia mondiala in ultimul secol.

Statele Unite reprezinta 17,1% din PIB-ul mondial, in PPP, in timp ce China 14,9%.

OCDE, organizatia care regrupeaza cele mai bogate tari din lume, "reprezinta acum un pic mai putin de 50% din PIB-ul mondial, marile economii emergente reprezinta circa 30%".

Chiar daca Banca Mondiala precizeaza ca cifrele PPP 2011 nu pot fi comparate direct cu precedentele din 2005, o comparatie ofera o idee despre viteza cu care China prinde din urma SUA. In 2005, in cifre PPP, PIB-ul chinez reprezenta circa 43% din PIB-ul american. In 2011, aproape 87%.

Aceasta cursa dureaza de mai multe decenii, dar, pe baza previziunilor de crestere ale celor doi titani, este posibil ca Beijingul sa depaseasca Washingtonul chiar din 2014, in PPP, o lovitura care ar putea rezona dincolo de sfera economica, afectand raporturile de forte geopolitice si diplomatice si alimentand, spre exemplu, dezbaterile despre reforma organismelor internationale precum FMI, Banca Mondiala sau ONU.

"Noile date conduc la concluzia ca probabil (...) inca din 2014" China va depasi SUA potrivit acestui criteriu, explica Sebastien Jean, directorul centrului francez de studii Cepii.

Pentru Thierry Geiger, economist elvetian care lucreaza pentru World Economic Forum (WEF), "putem intotdeauna discuta metodologia, sa ne intrebam daca acest lucru se va intampla in 2014, in 2016 ... ceea ce este sigur este ca se va intampla, acest lucru se inscrie in tendinta globala de crestere nebuneasca a emergentilor", a spus acesta.

"Iar acest lucru are implicatii geopolitice in termeni de negociere, de responsabilitate morala, de leadership, de a da exemple, asupra climatului sau a finantelor", continua acesta.

Or, China nu pare foarte incantata de aceste responsabilitati. Banca Mondiala subliniaza ca "Biroul chinez pentru statistici nu valideaza rezultatele ca si statistici oficiale" si a emis "rezerve" asupra metodologiei.

"In spatele acestui lucru se afla fara indoiala refuzul de a asuma responsabilitatile care decurg din statutul de numarul unu mondial. China prefera sa se vada mai degraba ca fiind emergenta decat ca un lider al lumii", potrivit lui Geiger.

Evident, raportat pe locuitori, ierarhia este cu totul alta. SUA se afla pe locul 12 ca PIB per capita in cifre PPP, in timp ce China ocupa locul 99.

"PIB per capita este totusi un indicator mai bun al dezvoltarii economice", spune Geiger, care avertizeaza ca nu trebuie trase concluzii prea pripite pe baza cifrelor PPP.

"In India, spre exemplu, devenita a treia economie mondiala in PPP, exista circa 30% din populatie care traieste in saracie extrema", precizeaza el.