Banca centrala americana (Fed) a mai facut miercuri un pas spre inceputul normalizarii politicii monetare, abandonand angajamentul de a se arata "rabdatoare" inainte de majorarea dobanzilor, scrie AFP.

Comitetul monetar al Rezervei Federale (FOMC) a confirmat mentinerea dobanzilor de interventie in apropiere de zero, la care se afla de la finele lui 2008, la capatul reuniunii de miercuri.

Dar Fed nu mai promite acum sa fie "rabdatoare" inainte de o prima majorare a dobanzilor, afirmand insa ca acest lucru nu se va intampla in urmatoarea reuniune din 28 - 29 aprilie.

Chiar daca "noi consideram ca este improbabil ca situatia economica sa reclame o majorare a dobazilor inainte de reuniunea din aprilie, o astfel de majorare ar putea fi necesara la orice alta reuniune ulterioara, urmarind evolutia economiei", a declarat Janet Yellen, intr-o conferinta de presa. Sefa Fed a deschis astfel drumul unei prime restrangeri a creditului in reuniunea din 16 - 17 iunie.

Yellen a subliniat ca "modificarea mesajului de orientare nu trebuie interpretata ca un fapt ca am decis calendarul de majorare".