Economia Chinei, bazata pe datorii, seamana din ce in ce mai mult cu economia Statelor Unite a anilor 2007-2008, inainte ca pietele de credit sa aprinda o recesiune la nivel global, a spus miliardarul american George Soros, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

George SorosFoto: Agerpres

Cresterea creditelor din China este vazuta de Soros ca un semn de ingrijorare. Nivelul creditelor in cea de-a doua economie mondiala a ajuns la 362 de miliarde de dolari luna trecuta, depasind cu peste 150 de milioane de dolari estimarile analistilor.

Ce se intampla in China "seamana foarte mult cu criza economica din 2007-2008 din SUA", a spus Soros. "Majoritatea banilor pe care bancile ii injecteaza in economie sunt necesari pentru a tine in viata imprumuturile neperformante si companii care sunt pe pierdere", a adaugat el.

Soros, care a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin pariuri inteligente pe piete, a fost implicat de curand intr-un schimb dur de replici cu guvernul chinez.

El a spus la Forumul Economic Mondial din Davos ca a inceput sa parieze impotriva valutelor asiatice pentru ca o prabusire a Chinei este "inevitabila".